HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Ministrica Borovac u Salakovcu: U centru je 200 migranata, mogu ostati najduže 15 dana ili će tražiti azil

M. H.

21.5.2018

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, koja je danas obišla Izbjeglički centar Salakovac kod Mostara, potvrdila je da je da su svi pristigli migranti evidentirani.

- Trenutno ih ima oko 200, više od 40 djece. Jedna osoba je bolesna, tražila je pomoć i jedno dijete je imalo malo zdravstvenih problema. Lično sam došla da se uvjerim u kakvom stanju su ova lica. Prije svega, veoma sam zadovoljna da je uspostavljen red, da su oni taj red prihvatili, da su svi evidentirani. Imaju urednu hranu, dostavu hrane, tako da su oni vrlo zadovoljni - rekla je Borovac.

Cilj je, kazala je Boravac, uspostaviti njihovu punu zaštitu, u smislu primarne zdravstvene zaštite i daljnjeg boravka.

Borovac također ističe da migranti mogu ostati najviše 15 dana, nakon čega moraju odlučiti da li će tražiti azil.

- Svi su evidentirani i Ministarstvo sigurnosti uvijek može znati gdje su. Migranti u ovom centru mogu ostati 15 dana, a nakon toga morat će ponovo popuniti papire i odlučiti hoće li zatražiti azil. Nakon podnošenja zahtjeva za azil mogu ostati u Salakovcu do rješavanja zahtjeva. U slučaju da ne žele ostati u našoj zemlji, Ministarstvo sigurnosti će postupati s njima u skladu sa propisima - kaže ministrica.

Na pitanje novinara zašto je migranata puno manje u odnosu na prve informacije, da ih je pristiglo 269, Borovac je rekla da oni imaju slobodu kretanja i vjerovatno nađu način da izađu i da se ne vrate.

- Ovdje ko ne dođe, prema pravilima Centra, poslije 22 sata ne puštaju ga unutra. Mislim da se zaista trebaju držati tih pravila. Svaki se put moraju evidentirati, svi su uslikani, svi imaju prijave tako da ih službe mogu pratiti gdje su i šta su - rekla je Borovac.

Novinari su zatražili i njen komentar o navodima da nije ispoštovana odluka Vijeća ministara BiH o zbrinjavanju ovih ljudi i da jedan dio njih nije smio biti u ovom centru.

- Mi smo dobili zaključak Vijeća ministara, ja sam bila na sjednici, da se u roku 48 sati oni zbrinu. Niko ovdje nije ušao dok nije evidentiran, nije ušao u sobu dok nije dao podatke i sada je dalje na Službi za strance, odnosno Ministarstvu sigurnosti BiH da prati prijave, za azil i tako dalje - istakla je Borovac. 

Na pitanje je li u odluci Vijeća ministara pisalo da su oni trebali biti smješteni u objekte zatvorenog tipa, Borovac je kazala da takvo nešto nije bilo.

- To je samo "iscurilo" nekako, ali takva priča nije bila na Vijeću ministara. Ovdje su se smjestili ljudi, svi koji su zatražili i imali namjeru da zatraže azil i svi koji su ovdje ušli, evidenirani su na takav način - navela je Borovac, a odgovarajući na pitanje je li Ministarstvo sigurnosti BiH ispoštovalo odluku Vijeća ministara BiH, kazala je da ih je „Ministarstvo moglo registrirati ovdje ili u parku“ i da su to učinili u Izbjegličkom centru.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.