BIH

Sastanak Udarne grupe o migrantima: Naglašen prioritet zaštite državne granice

Avaz.ba

21.5.2018

U Tužilaštvu BiH je, na poziv v. d. glavne tužiteljice Gordane Tadić, koja je i rukovodilac Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija u BiH, održan vanredni sastanak ove grupe, na kojem je razgovarano o aktuelnim dešavanjima u vezi sa situacijom s migrantima koji borave na području BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Na sastanku su, osim članova Udarne grupe, sudjelovali rukovodioci i zvaničnici policijskih i sigurnosnih agencija s nivoa BiH, entiteta i Distrikta Brčko BiH, kao i predstavnici međunarodnih organizacija.

- Učesnici sastanka razgovarali su o strateškim aktivnostima koje je definirala BiH kao i spremnosti institucija za rješavanje problema u vezi s povećanim brojem migranata u BiH, svako u okviru svojih nadležnosti, a u zajedničkoj koordinaciji. Tokom sastanka istaknuta je potreba za prioritetnim rješavanjem zaštite državne granice, zatim unapređenja zakonske regulative u vezi s postupanjem sa tražiteljima međunarodne zaštite, kao i što hitnijeg potpisivanja sporazuma o readmisiji sa zemljama regije i okruženja - navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Razgovarano je i o procesu postupanja s migrantima, te učešću institucija u aktivnostima u pogledu njihove evidencije, sigurnosnih provjera, humanitarne i zdravstvene zaštite, kao i ostalih potrebnih aktivnosti, a u skladu s međunarodnim standardima i domaćim zakonodavstvom.

Učesnici sastanka razgovarali su i o sigurnosnoj situaciji u BiH, kako u pogledu zaštite sigurnosti migranata tako i građana BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.