PROGNOZE

Analiza MMF-a o ekonomskom razvoju Evrope: BiH ostaje crna rupa

Ilustracija

S. NUMANOVIĆ

21.5.2018

Kako je objavio Međunarodni monetarni fond (MMF) u svojoj analizi perspektiva ekonomskog razvoja Evrope, naša će zemlja ove i naredne godine zabilježiti blagi rast bruto društvenog proizvoda, ali će i dalje ostati u vrhu, ne samo u regionu, po broju nezaposlenih, inflaciji, minimalnom ili nikakvom rastu plaća... 

Po mnogim parametrima, Bosna i Hercegovina ostaje crna rupa Evrope.

Osjetno usporavanje

Fond je objavio da je evropski kontinent na stabilnom putu oporavka od recesije te da taj trend, mada usporen, teče od 2016. godine. Balkanski region, bez članica EU, ima slične trendove koje uglavnom oblikuje Srbija sa zamahom u stranim investicijama i postepenim povećanjem plaća i penzija.

Prognozira se da će evropski kontinent ovu godinu završiti sa 2,8 posto rasta BDP-a te da će on u narednoj godini biti na dodatnih 2,2 posto. Razlog za to je ponajviše u sporom rastu plaća unutar EU te problemima koje ova institucija ima s prezaduženim Grčkom, Italijom i Španijom.

Na području zapadnog Balkana, BiH bi ovu godinu trebala završiti sa 2,6 posto a narednu sa 2,7 posto rasta BDP-a. U odnosu na oktobar prošle godine, MMF je morao sniziti prognoze za skoro jedan procent! Ispred nas su i Kosovo i Srbija sa po 3,5 za ovu, odnosno 3,6 posto rasta bruto društvenog proizvoda u ovoj i narednoj godini.

Najgori smo u regionu i po procjenama ukupnih investicija. Za tekuću te 2019. godinu indeks iznosi 17,2 i 17,7. Albanija u istoj kategoriji ima indeks 24,5 i 24,4. Stopa inflacije ne bi nam trebala biti tako loša, mada će cijene rasti. Do kraja ove godine ona bi trebala iznositi 1,2, a narednu bismo trebali završiti sa 1,8 posto ukupnog rasta cijena.

Apsolutni rekorder

No, već sljedeća tabela je ledeni tuš.

U njoj se analiziraju trendovi nezaposlenosti. BiH je, prema MMF-u, 2017. okončala sa 20,5 posto nezaposlenih. Već ove godine, broj nezaposlenih viši je za čak pet posto, a isti procent ostat će i naredne godine.

Opet, Albanija ima 13,8 posto nezaposlenih i naredne godine taj bi broj trebao biti za 0,3 posto manji.

Nastavlja se deficit tekućeg računa 

Kao i zemlje u regionu, BiH će i u naredne dvije godine imati deficit tekućeg računa. U toj smo kategoriji u zlatnoj sredini u regionu. Prednjači Crna Gora sa oko 20 posto, dok ga Srbija drži na oko četiri posto.

Prognozira se i trend smanjivanja zaduživanja vlasti, mada su prognoze revidirane i za BiH je predviđen porast. Razlika u procjenama iz oktobra prošle i aprila ove godine za BiH viša je od 1,5 posto! Umjesto 39,3 posto ukupne zaduženosti u odnosu na BDP, ove godine on će porasti na čak 40,9, a naredne sa 38,4 (oktobar 2017.) na 39,4 (april ove godine).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.