NEMA KRIZE

Za četiri mjeseca u BiH uvezeno 3.929 novih automobila, za nakit potrošeno 3,67 miliona KM

Nezavisne novine

21.5.2018

Uvoz luksuzne robe poput zlata, dragog kamenja i automobila svjedoči da za mnoge u BiH nema krize, a za tu namjenu je u prva četiri mjeseca ove godine izdvojeno više od 356 miliona KM.

Samo deset najskupljih automobila koštalo je 3,18 miliona maraka. Podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH govore da je za četiri mjeseca ove godine u BiH uvezeno 3.929 novih automobila.

- Prvi na listi prema vrijednosti je Porsche, koji je koštao 514.095 maraka s dažbinama. Drugu poziciju zauzima Ferrari, koji je plaćen 420.704 marke, a vlasnik je samo za dažbine na uvoz platio još 71.562 KM. Treće, četvrto, sedmo, deveto i deseto mjesto među najskupljim automobilima zauzimaju Mercedesi, dok ostala mjesta među deset najskupljih popunjavaju Porsche - kazali su u UIO.

Kada je u pitanju nakit, podaci UIO za prva četiri mjeseca ove godine pokazuju da je samo za drago kamenje plaćeno 2,6 miliona KM, što je gotovo dvostruko više u odnosu na isti period lani.

- Za nakit od zlata, dragog kamenja i drugih plemenitih metala iz uvoza za protekla četiri mjeseca potrošeno je 3,67 miliona, dok je lani u istom periodu taj iznos bio 3,06 miliona KM - podaci su UIO.

Prodavci ističu da su, uzimajući u obzir ekonomsku situaciju, zadovoljni prodajom nakita.


- Prodaja nakita u zlatarama se polako popravlja. Nije veliki skok u odnosu na prethodne godine, ali zadovoljan sam - rekao je vlasnik lanca zlatara Radenko Regojević.

Član Udruženja ekonomista RS - SWOT Predrag Duduković kaže da povećanje uvoza luksuzne robe pokazuje da raste i broj ekstremno bogatih, koje dijeli dubok jaz u odnosu na prosječnog stanovnika BiH.

- To je i karakteristika zemalja u tranziciji gdje se stvara jaz između bogatih i siromašnih. Bogatiji imaju sve više, dok siromašni ostaju i bez onog što su imali - objašnjava Duduković.

On je uvjeren da će ovaj trend biti nastavljen i u narednim godinama.

Jaz između bogatih i siromašnih u BiH bit će sve dublji, jer je srednji sloj, o kojem se kod nas toliko priča, gotovo iščeznuo - istakao je Duduković.

Izvoz nakita vrijedio četiri miliona KM

Prema podacima UIOBiH, za četiri mjeseca ove godine izvoz u oblasti plemenitih metala vrijedio je četiri miliona KM.

On se uglavnom odnosio na otpad i lomljavinu vrijednu 3,36 miliona KM. Na inozemnim tržištima završilo je drago kamenje vrijedno 368.670 i zlato koje je plaćeno 52.211 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.