BEZ PERIODIČNIH POSKUPLJENJA

Predložena zabrana poskupljenja cigareta u BiH u naredne tri godine

Srna
21.05.2018 17:57

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) usvojio je inofrmaciju Radne grupe za izmjenu Zakona o akcizama BiH, u kojem je predloženo uvođenje moratorija na daljnje povećanje specifične akcize na cigarete u naredne tri godine što bi trebalo spriječiti periodična poskupljenja koja su do sada bila zakonska obaveza.

U informaciji Radne grupe, koja je u posjedu Srne, piše da je u vezi s tim sačinjen i Nacrt izmjena Zakona o akcizama, koji je dostavljen UO UIOBiH.

To će biti predmet izrade zakona jer još nije usvojen nacrt, već samo inicijativa.

- Drugi zaključak Radne grupe odnosi se na preduzimanje mjera za suzbijanje crnog tržišta duhanskih prerađevina. U tu svrhu predlažemo formiranje radne grupe koju bi, osim predstavnika UIO, entitetskih inspekcija i Distrikta Brčko, činili i oni iz agencija za provođenje zakona - navedeno je u informaciji Radne grupe.

U tekstu piše i da je za usvajanje tih prijedloga potrebno osigurati konsenzus svih članova UO, a da se taj materijal usvaja prostom većinom u slučaju da konsenzus ne postoji.

Dosadašnje povećanje akciza bilo je zasnovano na zakonskim odredbama koje se pozivaju na direktive EU, pa je BiH imala najviše cijene u zemljama regiona, odnosno u onima koje su van EU.

Radna grupa za izradu izmjena Zakona o akcizama BiH uspostavljena je odlukom UO UIO na osnovu analize politike oporezivanja duhanskih prerađevina za period od 2009. do 2018. godine.

NA VRH