SARAJEVO

Rebalansom budžeta FBiH 107 miliona KM preusmjereno za gradnju brzih cesta

A. Kuburović/Avaz.ba

M. R. S.

15.5.2018

Nova vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH ipak će biti održana.

Očekuje se da bude dovoljno glasova kako bi bio podržan rebalans budžeta FBiH, ali i ostale tačke dnevnog reda.

Nakon što zastupnici nisu prihvatili da prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prodaji stanova, na kojima postoji stanarsko pravo, bude razmatran po hitnom postupku, te o ovom aktu danas neće biti rasprave, usvojen je dnevni red bez ove tačke.

Dnevni red prihvatilo je 55 poslanika.

Poslanici nisu usvojili zaključak da se FERK-u dozvoli prijem novih zaposlenika tražen, između ostalog, zbog odlaska određenog broja uposlenih u penziju. Ovakav zaključak u januaru je usvojio Dom naroda Parlamenta FBiH.

Raspravljalo se i o rebalansu budžeta FBiH za ovu godinu u iznosu od nešto više od 2,9 milijardi KM.

Budžet, nakon rebalansa, veći je za 107 miliona KM, koji se zapravo odnose na neutrošena sredstva iz prošle godine. Riječ je o novcu od pristiglog takozvanog klirinškog duga, koji je planiran za gradnju brze ceste Lašva - Nević-polje.

Zastupnik DF-a Dževad Adžem podsjetio je da je premijer Fadil Novalić ranije obećao da će u prvom rebalansu osigurati novac za nastavak školovanja djece s autizmom, a nakon što nije prihvaćen Adžemov amandman uložen u januaru na ovogodišnji federalni budžet.

Tada je Adžem tražio 200.000 KM iz tekuće rezerve kako bi bilo omogućeno školovanje djece s autizmom, a i danas je uložio amandman na rebalans budžeta u ovom pravcu.

Rebalans budžeta je usvojen, a Adžem je povukao amandman nakon što je Novalić kazao da su iz rezerve već izdvojili 150.000 KM, te da je problem u vezi školovanja djece s autizmom riješen.  

Usvajanjem rebalansa ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH na vanrednoj sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta omogućeno je da se 107 miliona KM stave na raspolaganje za izgradnju planiranih infrastrukturnih projekata koje implementira javno preduzeće Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.