MIGRANTI

Ured specijalnog predstavnika EU u BiH pozdravio aktivnosti u vezi s migrantima u BiH

Fena

22.5.2018


Ustupanjem dijela Izbjegličkog i Readmisionog centra u Salakovcu za potrebe smještaja osoba koje su izrazile namjeru ili podnijele zahtjev za azil, ostvaren je primarni cilj, a to je njihovo humano zbrinjavanje, saopćila je danas ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

Ministrica Borovac konstatirala je to na sastanku sa specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) u BiH Ričardom Vudom (Richardom Woodom), koji je pozdravio koordinirane aktivnosti institucija BiH u vezi s novonastalom situacijom nakon priliva većeg broja migranata u zemlju.

Borovac je dodala da je migrantima na raspolaganju i tim prevodilaca, kao i psihološka i socijalna podrška nevladinih partnera, dok pitanje primarne zdravstvene zaštite još nije riješeno.

Semiha Borovac je najavila da će Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH uskoro organizirati regionalnu konferenciju, na kojoj će biti razmotren problem migracija, te će biti insistirano na zajedničkim mjerama za njegovo rješavanje.

S tim u vezi, očekuje se podrška EU kroz aktiviranje mehanizma za rješavanje problema migranata u regionu, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. 






Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.