SAZNAJEMO

S lažnim pasošima stigli iz Dubaija u Sarajevo: Turska porodica tvrdi da joj je ugrožen život!

Sarajevski aerodrom: Kontrola utvrdila nepravilnosti

M. AŠČIĆ

22.5.2018

Službenici Jedinice granične policije Sarajevskog aerodroma dan uoči posjete turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) Sarajevu otkrili su tri turska državljanina koja su s lažnim putnim ispravama pokušala ući u BiH! 

Baza podataka

Iz Granične policije BiH jučer su pojasnili da su ove osobe otkrivene na letu iz Dubaija. Jednu od putnih isprava koju je koristio privedeni državljanin Turske potraživao je i Interpol, a „Dnevni avaz“ otkriva da je riječ o pasošu na ime Zahide Kara.

Prema saznanjima „Avaza“, policijski službenici kontrolirali su kompletnu porodicu Kara, koja je letom iz Dubaija stigla u Sarajevo u subotu u 13.45 sati. Među kontroliranim osobama bili su Ekrem, Aziz, Selčuk Asim, Nahide, Oguz Nedim i Zahide Kara.

No, unosom podataka u sistem za obradu podataka Granične policije signalizirano je da se putna isprava Republike Turske na ime Nahide Kara nalazi u Interpolovoj bazi potraga, zbog čega su izvršene provjere i ostalih dokumenata. Nahide Kara navodno je Ekremova supruga.

- Nakon provjere utvrđeno je da su tri pasoša djelomični falsifikati – rečeno je za „Avaz“ iz Granične policije.


Pasoši koji su oduzeti prilikom kontrole

Svi ispitani

Saznajemo da se graničnim policajcima, a nakon što su utvrdili ove nepravilnosti i kontaktirali Tužilaštvo Kantona Sarajevo, obratio Ekrem Kara, koji je za sebe i svoju porodicu zatražio međunarodnu zaštitu, odnosno azil.

Iz izvora bliskih Graničnoj policiji saznajemo da je Ekrem Kara rekao službenicima da je njemu i njegovoj porodici ugrožen život i da zbog toga traži azil. Ove osobe nakon toga su ispitane od postupajućeg tužioca i predate u nadležnost službenicima Službe za poslove sa strancima BiH.

Pasoši privremeno oduzeti

Saznajemo da turska porodica Kara nije pojasnila na koji su način ugroženi životi njenih članova, kojima su privremeno oduzeti pasoši dok ne bude utvrđena prava istina. Pogotovo što je jedan od pasoša u Interpolovoj bazi podataka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.