ANALIZA

Balkan Insight: Erdoanov predizborni skup u Sarajevu bio je dobro uvježbana predstava

AFP

Balkan Insight

23.5.2018

Skorašnja posjeta Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), predsjednika Turske, izazvala je opću pometnju u bh., regionalnim, ali i svjetskim medijima. 

Bilo je raznih komentara, počevši od najutjecajnijeg njemačkog dnevnika ''Frankfurer Allgemeine Zeitung'' koji navodi da "nanosi veliku stratešku štetu maloj balkanskoj zemlji koja ima za cilj EU“, pa do hrvatskog portala Index.hr koji navodi da su ''brojni drugi politički akteri iz Sarajeva Erdoanov miting doveli u pitanje''. 

Portal Balkan Insight je, također, objavio analizu Erdoanove posjete Sarajevu, naslovivši je ''Bošnjaci bi se trebali paziti turskog sultana''.

Kako se navodi u analizi, skup u Sarajevu bio je dobro uvježbana predstava osmišljena da bude od koristi i njemu i njegovom domaćinu Bakiru Izetbegoviću.

Za Izetbegovića je ova posjeta bila prilika da dobije novu podršku za svoju stranku, koja se nalazi u najtežoj krizi još od osnivanja, navodi autor teksta.

Međutim, iza euforije posjete krije se ozbiljna šteta za internacionalni položaj Bosne i već oslabljene demokratske institucije naše države.

Bez obzira na to imaju li pristalice Bakira Izetbegovića hrabrost ovo priznati ili ne, Erdoan je autokrata - nastavlja se u tekstu.

Pod njegovim mandatom, Turska je postala nedemokratska država, što vjeruje svaka vodeća organizacija u svijetu, da ne govorimo o naučnom konsenzusu.

Imajući sve ovo u vidu šta ovaj režim nudi Bosni i Hercegovini? Njegova vlada investira više u Srbiju nego u Bosnu, a njene veze sa EU i NATO-om su u ruševinama.

Turska je u međunarodnoj zajednici poznata prvenstveno kao država u kojoj se hiljade novinara, akademika, studenata, advokata, doktora i svih nevladinh civila zatvaraju bez suđenja zbog izmišljenih uloga u pokušaju vojnog udara iz 2016. godine.  Ovakav režim može biti samo prepreka za Bosnu, zaključuje autor. 

Iako ova tvrdnja može izazvati ogorčenost u nekim krugovima, ali realnost je da je Bosna ima jako malo pravih saveznika.

EU je nefleksibilna, a SAD trenutno imaju ustavnu krizu u svemu, osim kada je njihov naziv u pitanju. Ipak, pridruživanje EU ili SAD, i uz sve njihove nedostatke nudi Bosni najbolju šansu za opstanak.

Vinston Čerčil (Winston Churchill) bio je u pravu: demokratija je najgori oblik vlasti - osim svih ostalih. BiH bi u velikom interesu trebalo biti da postane prava liberalno-demokratska država.

Što znači da mora osigurati mjesto u jednom od dva najsnažnija demokratska bloka u svijetu, EU i SAD, sa sigurnosnim paktom koji ih vezuje, NATO.

Ukoliko se Turska ikada vrati demokratiji, njeni odnosi sa Bosnom bi mogli biti produbljeni.  Ali samo pod određenim uvjetima: zajedničkom poštovanju demokratije, ljudskih prava i vladavine zakona. Sve drugo je prijetnja budućnosti Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.