SJEDNICA

Tegeltija: Jučer održan sastanak s Murizom Memićem, ocem stradalog Dženana Memića

Sa sjednice: Do kraja dana konačna odluka ( Arhiv)

E. H.

23.5.2018

Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH raspravljali su na današnjoj sjednici, između ostalog, i o predmetu Davida Dragičevića. 

Naime, kao što je rečeno na sjednici, glavni okružni javni tužilac u Banjoj Luci Želimir Lepir obratio se VSTV-u za mišljenje u vezi s namjerom Anketnog odbora Narodne skupštine RS o slučaju ''Dragičević'' da postupajućeg tužioca Dalibora Vrećo pozove na saslušanje.

U kraćoj raspravi članovi VSTV-a su zaključili da će od svojih stalnih komisija zatražiti mišljenje o kojem će se očitovati na današnjoj sjednici.

Zatraženo je da Komisija za etiku u toku današnjeg dana dostavi članovima VSTV-a mišljenje u vezi s mogućnošću učešća Želimira Lepira i Dalibora Vrećo na sjednici Anketnog odbora NSRS.

Na sjednici je istaknuto i pitanje sukoba interesa za pojedine članove Vijeća. Pa je tako članica Vijeća Jadranka Ivanović najavila svoje izuzeće iz rasprave jer direktno učestvuje u predmetu.

Slično mišljenje imao je i član Vijeća Mahmut Švraka, koji ujedno obnaša i funkciju glavnog republičkog tužioca. Najavio je da će se na svoju inicijativu izuzeti iz daljnje rasprave o predmetu Davida Dragičevića.

U toku sjednice predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija informirao je članove Vijeća da je jučer održan sastanak s Murizom Memićem, ocem stradalog Dženana Memića.

- Primili smo Muriza Memića, koji nam je ukazao na probleme s kojima se on susreće u krivičnom postupku koji je u toku. Bio je u pratnji svog advokata. Predstavili su nam svoju verziju događaja i dokaza - kazao je Tegeltija.

Dodao je da su sastanku prisustvovale i potpredsjednice VSTV-a Jadranka Lokmić-Misirača i Ružica Jukić.

- Objasnili smo gospodinu Memiću naše nadležnosti. Tačnije, istakli smo da nemamo nadležnost da se involviramo, da je suđenje u toku i da se mora sačekati epilog. Jedino što možemo jeste da preporučimo da svi nadležni ovaj predmet uzmu u ubrzani rad, jer postoji veliki interes javnosti - naglasio je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, na sastanku se nije ulazilo u sadržaj krivičnog predmeta.

- Nismo nadležni da sudimo suđenju - istakao je Tegeltija te poručio da niko ko počini bilo kakav disciplinski prekršaj neće biti zaštićen.

Član Vijeća Goran Nezirović istakao je da je dobro što je postala poruka da VSTV neće "suditi suđenju".

 - To je bitno jer su se jučer u medijima pojavili drugačiji naslovi - pojasnio je Nezirović.

Ružica Jukić ovom prilikom istakla je da je "frapirana onim što je čula jučer na sastanku".

 - Memić nam je iznosio dokaze i vjerovatno je vidio na našim licima da smo frapirani - naglasila je Jukić.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.