PARLAMENT FBIH

Predložen zaključak kojim se nalaže objavljivanje kompletnog registra boraca u FBiH

M. R. S.

23.5.2018

Neposredno prije početka današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na kojoj bi se, između ostalog, trebalo raspravljati o problematici demobilisanih boraca koji su se okupili ispred zgrade, zasjedao je Odbor za pitanje boraca i sastavio listu zaključaka koju će ponuditi na današnjoj sjednici. 

Radi se o četiri osnovna zaključka po pitanju problematike demobilisanih boraca, a to su:

- Predstavnički dom Parlamenta FBiH zadužuje Federalno ministarstvo za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata da u roku od 45 dana završi i objavi kompletan registar učesnika u skladu s propisima.

- Predstavnički dom Parlamenta FBiH zahtijeva od resornog ministarstva da hitno dostavi Vladi na usvajanje Nacrt zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica te da isti Vlada FBiH uputi u parlamentarnu proceduru.

- Predstavnički dom Parlamenta FBiH zahtijeva od Vlade FBiH da u roku od 15 dana donese uredbu o pravima demobilisanih boraca koja bi se počela primjenjivati od 1. 7. 2018. godine, a pod kojom bi bili obuhvaćeni demobilisani borci stariji od 57 godina koji nisu ostvarili nikakva primanja po drugim osnovama.

- Okončati proceduru implementacije odluke Ustavnog suda FBiH vezano za izmjene Zakona o federalnim ministarstvima i drugim organima uprave, s ciljem definiranja nadležnosti po pitanju evidencija iz oblasti vojne obaveze.

Protiv trećeg zaključka Odbora za boračka pitanja, koji se odnosi na donošenje uredbe, bio je član Odbora Zukan Helez, zastupnik SDP-a BiH, pojasnivši da uredba lako može biti oborena na Ustavnom sudu.

Pitanje je koliko ovi zaključci zadovoljavaju ono što borci traže.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.