PARLAMENT FBIH

Mušić ne zna može li se dopuniti dnevni red

A. Kuburović

M. R. S.

23.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je počela, a Zastupnički dom danas treba razmatrati informaciju o aktivnostima Federalnog ministarstva za pitanja boraca na poboljšanju položaja boračkih kategorija od 1. aprila 2015. do 30. aprila 2018. godine. Ove aktivnosti se zapravo odnose na redovna izdvajanja iz federalnog budžeta za boračke kategorije. U informaciji se ponavlja i da je u toku izrada zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Ovaj zakon se najavljuje već nekoliko mjeseci.  

Iz Kluba DF-a su zatražili da dnevni red bude dopunjen novom tačkom koja bi se odnosila na tri konkretna zahtjeva demobilisanih boraca.

Konkretna rješenja

Na pitanje iz ovog kluba imaju li pravo tražiti dopunu dnevnog reda, predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić (SDA) odgovorio je da ne zna. 

Mahir Mešalić, poslanik DF-a, kazao je da se zna kakvo je aktuelno stanje s boračkom populacijom, da se to vidi ispred zgrade Parlamenta te da su potrebna konkretna rješenja.

- Ova sjednica je kao da ste zakazali sjednicu o uzgoju maslina u Grčkoj - prokomentirao je Mešalić, dok je Mušićev stav da je postavljena "precizna tema" sjednice unutar koje se može raspravljati i o pitanjima koja traže borci.

Dženan Đonlagić, šef Kluba poslanika DF-a, kazao je da ne bi bilo potrebe za sazivanje ove sjednice da je Vlada imala namjeru riješiti zahtjeve boraca, za što je imala cijeli mandat, te da se ovim danas samo kupuje vrijeme do izbora.

Ipak, jednoglasno je usvojen dnevni red onakav kakav je predložen.

Mušić i Mladen Bošković (HDZ BiH), dopredsjedavajući Predstavničkog doma, predlažu da se formira radna grupa koja će pratiti tok sjednice, analizirati informaciju, diskusije, i po okončanju rasprave u roku od sat vremena sačiniti zaključke koje bi Predstavnički dom trebao usvojiti.

U radnu grupu predlažu se predsjednici svih kluba stranaka doma, predsjednik Odbora za boračka pitanja, te po dva predstavnika demobilisanih boraca koji su okupljeni pred Parlamentom, i Koordinacije boračkih udruženja, kao i ministar Salko Bukvarević i njegov pomoćnik.

Obraćanje Bukvarevića

U obraćanju parlamentarcima i gostima, ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević je između ostalog kazao da nema problema da se registar objavi, ali u skladu sa zakonom.

Napomenuo je da je Hrvatska nakon objave svog registra na internetu isti povukla.

Tvrdi da je FBiH prestala finansirati udruženja, ali ne i ostali nivoi vlasti pa bi se njima borci trebali obratiti.

Po pitanju boračkog dodatka, kazao je da bi to bila obaveza za sve birce ako bi se tako nazvao. Napomenuo je da je rješenje u zakonu o pravima demobilisanih boraca kojim se predviđa osnovno osiguranje za borce u stanju potrebe, te da bi za sve ostalo trebala dodatna sredstva.

Kazao je u svom izlaganju i da je bilo vrlo malo prijava lažnih korisnika putem telefona koji postoji u Ministarstvu, desetak u tri godine, i da su prijave uglavnom bile lažne.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.