BIH

VSTV: Anketni odbor NSRS može saslušati tužioce u predmetu "David Dragičević"

Arhiv

E. H.

23.5.2018

Visoko sudsko i tužilačko vijeće je na današnjoj sjednici usvojilo četiri zaključka u vezi s informacijom da je Anketni odbor NSRS pozvao na saslušanje Dalibora Vreću, inače postupajućeg tužioca u predmetu tragično stradalog Davida Dragičevića. 

VSTV podsjeća da, prema odredbama člana 99. Poslovnika NSRS, Anketni odbor kao ad hoc tijelo ne može vršiti istražne ili druge sudske radnje. Također, shodno Zakonu o VSTV-u BiH, Zakonu o javnim tužilaštvima RS i Zakonu o krivičnom postupku RS, Anketni odbor NSRS nema ovlaštenje da procjenjuje i ocjenjuje postupke i provedene radnje tužilaštava ili tužilaca u istrazi i radnje dokazivanja koje su provele ovlaštene osobe pod nadzorom tužioca.

- Glavni okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci Želimir Lepir i tužilac tog tužilaštva Dalibor Vrećo mogu biti pozvani i saslušani kao svjedoci od Anketnog odbora NSRS na okolnosti koje su mu poznate o postupanju organa koji su u nadležnosti NSRS, uključujući tu i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS. U onoj mjeri, u kojoj davanjem odgovora na određena pitanja neće ugroziti interese istrage koju provodi to tužilaštvo - naglasili su iz VSTV-a.

Dodali su da su tužioci Želimir Lepir i Dalibor Vrećo ovlašteni da samostalno procijene kvantum i kvalitet informacija o istrazi koje će iznijeti pred Anketnim odborom NSRS, a čije otkrivanje je u interesu javnosti i neće ugroziti povjerljivost, rezultate i interese istrage.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.