BIH

Odnos vlasti prema borcima je krajnje bezobrazan i manipulativan

M.R.S.

23.5.2018

18.55 Data je polusatna pauza tokom koje radna grupa treba sačiniti zaključke shodno svemu iznesenom na sjednici. U radnoj grupi su članovi Odbora za boračka pitanja, predstavnici Ministarstva za boračka pitanja, demobilisanih boraca i Koordinacije boračkih udruženja, kao i Faruk Ćupina, zastupnik SBB-a, koji je tražen da bude član s obzirom na to da je pravnik.  


18.20 Faruk Ćupina, zastupnik SBB-a, istakao je da je ovo populacija koja je izvarana i zaboravljena te da se aktuelna i prijašnja vlast prema njima ponašala krajnje nekorektno i za protekli period nije donijela nijedan pozitivan propis koji bi konkretno riješio pitanje boraca.

Dodao je da u RS takav propis postoji.

Naglasio je da u RS ima 220.000 pripadnika boračke populacije, a u FBiH 590.000, i od njih je znatan broj onih koji su nečasni, i lažnim prijavama i iskazima svjedoka dobili status borca.

- Odnos bh. vlasti prema ovoj populaciji može se smatrati kao krajnje bezobrazan, manipulativan. Samo u toku izbornih procesa su tu, tada ih pretvaraju u biračku mašinu - kazao je Ćupina.

Rekao je da je nevjerovatno da u FBiH ima 1.600 boračkih udruženja i da je činjenica da je to zloupotreba i da sredstva za njih idu za potrebe pojedinaca koji su ih formirali.

Istakao je da su obraćanja ministra i premijera, koji obećavaju, intelektualno uvredljiva.

- Krajnje je vrijeme da Federalno ministarstvo i Vlada preuzmu svoje odgovornosti - poručio je, između ostalog, Ćupina.

Naglasio je da se uredbom, osvrćući se na jedan od zaključaka Odbora za boračka pitanja i ministra Bukvarevića, ne rješava ovako aktuelno pitanje.

- Ono se mora riješiti definitivno i konačno, to je zakon. Ako se uredba može donijeti u skorije vrijeme, može i zakon - dodao je Ćupina.

Govoreći o objavi Registra, naglasio je da je insinuacija da je Ustavni sud Hrvatske donio odluku zbog koje je u toj zemlji s interneta skinut Registar. Naglasio je i da je našim zakonom propisano da javni organ može objaviti informaciju ukoliko je to opravdano javnim interesom, te time zakonska prepreka, o kojoj se stalno govori, ne postoji.

- Treba donijeti zakon i objaviti Registar, a procesuirati one koji su lažno u njemu - kazao je Ćupina.

Novalić: Neki su bili samo dva dana u ratu

Fadil Novalić, premijer FBiH, kazao je da je potrebno rješenje koje budžet može podnijeti.
Osvrćući se na raspravu, da je rat završilo mnogo manje ljudi nego što ih je danas u Registru, rekao je da je kroz rat prošlo 570.000 ljudi, neki su bili samo dva dana u ratu.

Iskoristio je ovu priliku da kaže da ni u jednoj od "10 politika" SDP-a nema ovog pitanja boraca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.