NAŠA TEMA Predložena zabrana povećanja akciza na duhan i duhanske proizvode

BiH ima najskuplje cigarete u regionu što pogoduje sve većem švercu

E. HALIMIĆ

Upravni odbor (UO) Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH usvojio je informaciju u kojoj je predloženo uvođenje moratorija na daljnje povećanje specifične akcize na cigarete u naredne tri godine, što bi trebalo spriječiti periodična poskupljenja koja su do sada bila zakonska obaveza.

Nelegalna trgovina 

Da ovo nije samo pitanje regulacije legalne prodaje duhanskih proizvoda, pokazuje i podatak da je u prva četiri mjeseca ove godine spriječen šverc robe u vrijednosti većoj od dva miliona maraka, što je skoro dvostruko više nego u istom periodu lani.

- U prva četiri mjeseca ove godine najviše je oduzeto duhana i duhanskih prerađevina - istakli su iz Uprave.

Dakle, periodično povećanje cijena cigareta uzrokuje i rast nelegalnog tržišta duhana u BiH, ali i regionu, s obzirom na to da se radi o prekograničnom švercu.

- U strukturi robe privremeno oduzete u periodu januar - april ove godine u četiri regionalna centra UIO, prevladavaju duhan, cigarete i duhanske prerađevine u vrijednosti od 834.935 KM, tek zatim s upola manjom vrijednošću slijedi tekstil - 463.955 KM – pokazuju podaci UIO.

Glavni argument zagovarača rasta cijena cigareta je prilagođavanje standardu EU, ali istina je da BiH mora ispuniti taj uvjet tek kada se pridruži Uniji. Drugi argument koji se često spominje jeste da BiH ima najjeftinije cigarete u Evropi. No, taj podatak nije istinit, a pokazalo je to i istraživanje portala Numbeo. Taj portal istraživao je vrijednost kutije cigareta poznatog svjetskog brenda u 39 evropskih država.

Ukrajina najjeftinija

Istraživanje je pokazalo da su cigarete najskuplje u Norveškoj i Velikoj Britaniji, dok su najjeftinije u Ukrajini. Naša država zauzela je 30. mjesto na ovoj listi, a cigarete su jeftinije u Crnoj Gori, Srbiji, Albaniji, na Kosovu, u Makedoniji, Rusiji, Moldaviji, Bjelorusiji i Ukrajini. Ovo istraživanje pokazalo je da su u BiH cigarete skuplje nego u svim državama regiona koje još nisu članice EU. Uz to, BiH se ne može pohvaliti da je na putu ka punopravnom članstvu u EU ispred svojih susjeda kao što je to kada je u pitanju cijena cigareta.

Privremeno oduzeta roba u periodu januar - april 2018. 

834.935 KM - Duhan, cigarete i duhanske prerađevine 463.955 KM - Tekstil 102.082 KM - Bižuterija 80.315 KM - Kaiš, torba, novčanik 

Više o temi Cigarete

BEZ PERIODIČNIH POSKUPLJENJA
Predložena zabrana poskupljenja cigareta u BiH u naredne tri godine
AKCIJA BASTION
U Trebinju zaplijenjeno 7.980 kutija cigareta

Više o:

Cigarete
NA VRH

Podijeli članak na