FOOD OUTLET SARAJEVO

Kupci se šokiraju kad vide cijene niže od 50 do 80 posto

Autor:A. NUHANOVIĆ

23.5.2018

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine prije tri mjeseca otvoren je prvi food outlet. Iako su ovu trgovinu Nikolina i Axel Alić tek otvorili, “Yumm” već slovi kao jedna od najposjećenijih radnji u Sarajevu, jer se tu čokolade, bombone, sokovi, keksići, pelene za bebe, šamponi... mogu kupiti po cijenama nižim od 50 do 80 posto.

Iskorištena šansa

Ovo mjesto krije i dirljivu životnu priču. Prodavnica je bila prekretnica za Nikolinu i Axela. Da im nije uspjela ideja o otvaranju food outleta, ovaj par sa dvoje maloljetne djece već bi bio u Australiji s obzirom na to da u Bosni i Hercegovini nije bilo posla za njih.

- Mužu sam rekla da ne želim da odem iz BiH dok ne pokušamo još jednom da nađemo posao. Dali smo sebi posljednju šansu, koja je, evo, srećom, urodila plodom. U početku je bilo teško. No, nismo ni pomišljali da odustanemo. Na našu sreću, posao sada ide veoma dobro - kaže Nikolina.

Pojašnjava da ovaj koncept trgovine podrazumijeva prodaju viška robe proizvedene u fabrikama, artikle slomljene ambalaže, pa čak i robu pred istek roka trajanja.

- Trenutno u ponudi imamo skoro 200 artikala koje prodajemo najčešće upola cijene, mada neku robu snizimo do 80 posto. Robu kojoj istječe rok, dan prije podijelimo na kasi. Ako je riječ o većoj količini, onda dijelimo ljudima koji su korisnici javnih kuhinja - kazala nam je Nikolina, s kojom smo razgovarali u trgovini, smještenoj u ulici Hamdije Kreševljakovića 61, u stambenoj zgradi “Papagajka”.

No, ovaj potez hvale je vrijedan i zato što su zaposlili tri radnice.

- Za sada sarađujemo s nekoliko firmi. No, svakog dana nam se javljaju nove tako da su nam police sve punije. Nijedna kupac nije otišao nezadovoljan. Šta više, svi se ponovo vrate, dovedu prijatelje, poznanike... - kaže nam Nikolina.

Otkrila nam je da ovdje sada kupuju penzioneri, ali i mlade porodice, studenti, srednjoškolci, iskusne domaćice, ali i oni koji imaju velike plaće…

- Tu dođu da uštede novac. U našu radnju dolaze sve generacije i odlaze sretni, jer kupe punu korpu za malo novca. Ima i onih koji se šokiraju kad vide da imamo čokoladice po 0,25 ili 0,80 feninga – govori Nikolina.

Vlasnici su otkrili kako imaju u planu otvaranje novih food outleta u Sarajevu, ali i da će se širiti po cijeloj BiH ukoliko posao bude dobro išao.

Kvalitet garantiran

- Najvažnije je da mušterije znaju da do posljednjeg dana garantiramo kvalitet. Svi su proizvodi kontrolirani i za svaki imamo potvrdu da je provjeren. Ta potvrda je vidljiva kupcima, posebno ako su u pitanju proizvodi poput mlijeka, jaja, mesnih prerađevina – kaže Nikolina.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.