BIH

Venecijanska komisija: Problem Izbornog zakona se može riješiti i na nivou FBiH

Piše: S. D.

24.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

(Foto: A. Kuburović)

10:20 U Sarajevu je završen sastanak predstavnika političkih stranaka s predstavnicima Venecijanske komisije u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH. 

Potpredsjednik SBB-a Damir Arnaut izrazio je zadovoljstvo današnjim sastankom, kazavši, prije svega, da je dobro što je Venecijanska komisija uspostavila takav okvir unutar kojeg će se razgovorima rješavati isključivo implementacija odluke Ustavnog suda BiH.

- Smatramo prijedlog Venecijanske komisije i okvir koji su uspostavili razumnim i nadam se da će ga se u nastavku pregovora svi pridržavati, jer diskusije su zaista bile široke, a ovim okvirom striktno se držimo odluke Ustavnog suda - rekao je.

Arnaut je dodao da se početkom juna očekuje serija sastanaka predstavnika Venecijanske komisije s političkim liderima.

Iz ovog proizlazi, iako to niko nije eksplicitno rekao, da se izmjene Izbornog zakona mogu provoditi samo u kontekstu popune Doma naroda FBiH i da nema izmjena u smislu izbora članova Predsjedništva, na čemu je, podsjećamo, insistirao HDZ. 

Zoran Mikulić iz SDP BiH istakao je da je Ustavni sud BiH ukinuo imperativnu odredbu da se iz svakog kantona mora birati po jedan predstavnik iz sva tri konstitutivna naroda, a da u Ustavu FBiH stoji da se bira po jedan predstavnik ukoliko ga ima, odnosno ukoliko je izabran.

Lidija Bradara iz HDZ-a je kazala da je cilj implementacija presude ali da je očito problem što se na različit način čita i tumači ta ista presuda. Ona smatra da se ne može zakonom na federalnom nivou riješiti ovo pitanje jer Izborni zakon BiH ne može biti u koliziji s nekim zakonima na nižim nivoima.

U Sarajevu će se održati nastavak razgovora predstavnika SDA, HDZ-a, SDP-a, SBB-a i DF-a s predstavnicima Venecijanske komisije, na ekspertnom nivou, o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Sastanak će se održati u zgradi Delegacije Evropske unije.

Kako saznajemo, sastanak s liderima bit će održan početkom juna.

Venecijanska komisija danas će održati i sastanke u Parlamentarnoj skupštini BiH, a jedan od sastanaka bit će i s Kolegijem PD PSBiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.