BIH

Čović u Mostaru o migrantskoj krizi: Sigurnosna situacija je nadležnost kantona, sve drugo je nevažeće

Fena

24.5.2018

Sigurnosna situacija na području svakog kantona isključivo je kantonalna nadležnost u skladu s važećim zakonima, uz maksimalno uvažavanje propisa i zakona o ljudskim pravima, jedan je od zaključaka sastanka, koji je u Mostaru održao predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović s predsjednicima kantonalnih vlada, koji su imenovani na prijedlog HDZ-a BiH, kantonalnim ministrima i direktorima MUP-a.

Povod sastanku bila su prošlosedmična događanja i nastala situacija u vezi s pitanjem migracija i izbjeglica koji su smješteni u Izbjeglički centar Salakovac te i sva druga pitanja koja se vežu uz taj problem.

Učesnici sastanka obavezali su se na koordinaciju i zajedničko djelovanje u skladu sa zakonima i Ustavu, kako bi se ovim procesima upravljalo na najbolji mogući način.

- Sigurnosna situacija na području svakog kantona je isključivo kantonalna nadležnost u skladu s važećim zakonima, uz maksimalno uvažavanje propisa i zakona o ljudskim pravima - saopćio je Ured za informiranje HDZ-a BiH, u kojemu se ističe kako svaki nezakoniti postupak, bez obzira ko ga dogovarao, ne može biti važeći bez saglasnosti kantonalnih i gradskih vlasti.

Problem ilegalnih migranata potrebno je riješiti na nivou države Bosne i Hercegovine uz apsolutnu koordinaciju i svih državnih, entitetskih, kantonalnih i lokalnih tijela vlasti, poručeno je sa sastanka.

Sa sastanka je upućen poziv nadležnim institucijama da jasno i nedvosmisleno osude nezakonito i neustavno djelovanje, te da se prema ovom osjetljivom pitanju djeluje zajednički, operativno i koordinirajuće, navodi se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.