ZDRAVSTVO

Prijeti epidemija: Prvi slučaj ospica u Hercegovini, zaražen dječak koji nije vakcinisan

Fena

24.5.2018

Prvi slučaj oboljenja od ospica zabilježen je kod jednoga dječaka na području Hercegovine kao rezultat sve raširenije pojave nevakcinacije djece, što bi moglo dovesti do epidemije, potvrdili su u četvrtak u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) u Mostaru.

Na Kliniku za infektivne bolesti, u pratnji roditelja, u srijedu je dovezen dječak iz Čitluka zbog visoke tjelesne temperature, kašlja i osipa.

- Dječak nije vakcinisan, a kliničkim pregledom je ustanovljeno da se najvjerovatnije radi o svježoj infekciji virusom morbila - rekao je prof. dr. sc. Jurica Arapović, specijalist infektologije Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. On je kazao kako je dječak stabilan te da će se liječiti u kućnim uvjetima.


Dr. Arapović je dodao kako nema mjesta za paniku, ali je upozorio kako je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu veoma mala vakcinisanost protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR).

- Moramo biti svjesni te činjenice, te je za očekivati  da bi se u doglednom razdoblju mogla razviti epidemija ospica i proširiti u druge dijelove Hercegovine - dodao je.

On je pozvao roditelje da svoju djecu žurno vakcinišu.

Ospice, poznate i kao male boginje, morbili ili desetodnevne ospice vrlo su zarazna virusna bolest, a njeni glavni znaci su povišena temperatura, kašalj i osip. Iako se ubrajaju u tipične dječije bolesti, od njih mogu oboljeti sve dobne skupine, a izvor zaraze je isključivo bolestan čovjek.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.