TUŽNO SJEĆANJE

Na zločin koji se dogodio u Kozarcu opominje 914 bijelih nišana i 1.232 nevino ubijenih

Avaz.ba

24.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

U znak sjećanja na 24. maj 1992. godine, datum kada je počela golgota mještana Kozarca i još pet naselja kozaračke regije, više stotina stanovnika ovog kraja danas se, nakon podne-namaza u Mutničkoj džamiji i polaganja cvijeća i učenja Fatihe na Spomen-obilježju u Kozarcu, u tužnom mimohodu pridružilo komemorativnoj manifestaciji na šehidskom mezarju u Kamičanima. Mjestu gdje su za nevino ubijene proučeni Ja-sin i dova.

Teško je opisati sva ta bolna sjećanja, govori Kozarčanin Nijaz Huremović.

Priznaje da ga uvijek, kada o tome govori, počne gušiti.

- Sve mi se u glavi uskomeša... I te strašne slike, kada na cesti gledaš mrtve, a ne smiješ ih ni okrenuti, jer moraš bježati. Nas sedam odraslih sa šestero djece deset dana smo se krili u trapu, u stalnom strahu od smrti. Kasnije sam zatvoren u Keraterm, poslije u Trnopolje - kaže Nijaz, kojem je te 1992. godine na području Prijedora ubijeno 25 članova uže porodice.

Amir ef. Mahić, glavni imam Medžlisa IZ Kozarac, poručio je „da je sjećanje uvijek s ciljem da se preživjeli podsjete tih tegobnih vremena i poduče buduće generacije da se tako nešto ne smije ponoviti, ali da je tako nešto moguće da se desi“.

Obilježavanju početka golgote mještana kozaračke regije danas su prisustovali Senad Bratić, potpredsjednik Narodne Skupštine RS i Ramiz Salkić, potpredsjednik RS, koji je, između ostalog, rekao „da generacija koja je preživjela zločine koji su se desili ovdje u Kozarcu, Prijedoru i u cijeloj BiH ima obavezu da traga za istinom i pravdom“.

- Mi nećemo odustati. Ono što je važno, treba kazati, da su oni koji negiraju zločine, sve aktivniji. Nažalost, oni koji pronose istinu, malo se, čini mi se, umaraju i današnji skup je meni ohrabrenje da neće doći do tog umora - kazao je Salkić.

Komemorativni skup u Kozarcu organizirao je Medžlis IZ Kozarac, a osim lokalnih imama,  s Amirom efendijom Mahićem na čelu, glavnim imamom Medžlisa IZ Kozarac, tužnom skupu je prisustvovao i Hasan ef. Makić, bihaćki muftija.

Na zločin koji se dogodio u maju 1992. opominje 914 bijelih nišana na šehidskom mezarju u Kamičanima. Na Spomen-obilježju u Kozarcu su imena 1.232 nevino ubijenih s područja regije Kozarac.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.