UIOBIH

Kovačević: Moguće je da su blokirani uplatni računi, no mi o tome nemamo informaciju

E. Ma.

24.5.2018

Portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević rekao je da nema informaciju koja je plasirana poslije podne da je Ministarstvo finansija Republike Srpske blokiralo danas sve račune u bankama Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) na osnovu presude Suda BiH, kojom je UIO dužna RS isplatiti 15 miliona maraka plus kamate.

Kovačević je za naš portal kazao da je moguće da su blokirani uplatni računi.

- Nemoguće je da RS blokira račun UIOBiH. UIO ima svoj budžet, koji se ne nalazi kod komercijalnih banaka, već kod Ministarstva finansija i trezora BiH. Ne može neko blokirati naš račun koji se nalazi u Ministarstvu. Kod komercijalnih banaka nalaze se uplatni računi jedinstvenog računa. Kod komercijalnih banka, koje su sastavni dio jedinstvenog računa, uplaćuju se prihodi prema osnovu PDV-a, carine, akcize i putarine – pojašnjava Kovačević. 

On je rekao da je moguće da su, eventualno, blokirani ti računi.

- To su uplatni računi za indirektne poreze. Tu liježe novac koji su danas uplatili svi obaveznici koji su imali obavezu da nešto uplate na osnovu indirektnih poreza. Nije to račun UIO – kaže Kovačević.

S obzirom na to da je vijest objavljenja nakon 16 sati, predstavnici banaka koje smo kontaktirali nisu nam mogli potvrditi informaciju o blokadi tih računa.

On je rekao da će se sutra tek vršiti raspodjela sredstava koji su prikupljeni danas.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.