OBILJEŽAVANJA

Godišnjica stravičnog zločina na Kapiji: Ubice tuzlanske mladosti još na slobodi

S prošlogodišnjeg obilježavanja

Piše: E. Sk.

25.5.2018

Tuzlaci će danas obilježiti najtužniji dan. Prije 23 godine u eksploziji granate ispaljene s položaja Vojske RS na planini Ozren, na tuzlanskoj Kapiji u jednom trenu ubijena je mladost grada, 71 mladić i djevojka, dok je njih oko 200 teže ili lakše ranjeno.  

Rane su svježe kao i tog ratnog četvrtka 25. maja 1995. godine, a česte manipulacije i osporavanje nezapamćenog zločina nad mladošću jednog grada sipaju so na ranu roditeljima koji nisu dočekali dan kada će ubice njihove djece završiti iza rešetaka.

Pred Sudom BiH osuđen je Novak Đukić, komandant Taktičke grupe Ozren, koji je naredio artiljerijsko gađanje Tuzle. Đukić je najprije osuđen na 25 godina zatvora ili 4,2 mjeseca za svaku žrtvu tuzlanskog masakra. Ustavni sud BiH zbog pogrešne primjene zakona 2014. je ukinuo presudu Đukiću, a on je u junu 2014. osuđen na 20 godina zatvora ili na sramnih 3,3 mjeseca za svaku žrtvu.

U vrijeme izricanja presude Đukić je već odmaglio u Srbiju na navodno liječenje, a tamo se nalazi i danas, uprkos činjenici što je za njim raspisana međunarodna potjernica u oktobru 2014. Shodno sporazumu BiH i Srbije iz 2010., omogućeno je preuzimanje pravosnažnih presuda, tako da je predmet „Đukić“ preuzeo Viši sud u Beogradu, ali nikad nije održano nijedno ročište.

Novak Đukić bio je glavnokomandujući Taktičke grupe Ozren. No, pretpostavlja se da nije sam donio odluku da se 25. maja 1995. godine granatira Tuzla. Njegovi najbliži saradnici u monstruoznom pohodu na Tuzlu, prema dostupnoj dokumentaciji, bili su: Momčilo Arsić, Boro Maksić, Miroslav Ostojić, Nedeljko Pejčić, Golub Panić, Đorđe Petković, Duško Popović i Mladen Mihajlović. I oni su, kao i Đukić, na slobodi.

Dan žalosti  

Vlada Tuzlanskog kantona prije dvije godine donijela je odluku o proglašenju 25. maja Danom žalosti.

Komemorativno obilježavanje stradanja tuzlanske mladosti počet će danas u 9.30 sati polaganjem vijenaca i cvijeća civilnim žrtvama na Slanoj banji, a za 11 sati predviđeni su komemoracija i polaganje vijenaca i cvijeća na mjestu stradanja tuzlanske mladosti, na Kapiji.

U 20.55 sati, kada je prije 23 godine počinjen masakr na Kapiji, oglasit će se sirene.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.