CIKBIH

SBB se prijavio za izbore, dostavili tri puta više potpisa nego što je potrebno

A. Kuburović/Avaz.ba

S. DEGIRMENDŽIĆ

25.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

U prostorijama CIKBiH Savez za bolju budućnost BiH - Fahrudin Radončić predao je prijavu za učešće ove političke stranke na općim izborima u oktobru 2018. godine.

Prijavu su predali potpredsjednici SBB-a BiH, Edita Đapo i Damir Arnaut.

Arnaut je kazao novinarima da je SBB BiH - Fahrudin Radončić predao prijavu za opće izbore u oktobru za sve nivoe vlasti.

- Od nas se, s obzirom na to da smo parlamentarna stranka, očekivalo da predamo 5.000 potpisa, što je obaveza za svakoga ko učestvuje za nivo člana Predsjedništva, a mi smo predali tri puta više nego što je trebalo. To pokazuje jednu snagu i organiziranost stranke ne samo na najvišem nivou već i na terenu, što je najvažnije za svaku političku stranku – kazao je Arnaut.

Predlaganje kandidata

Na pitanje novinara je li u SBB-u poznato ko će biti kandidat za člana Predsjedništva BiH, Arnaut je kazao da je Predsjedništvo ove stranke već ranije donijelo odluku da će njihovih više od 70.000 članova ravnopravno učestvovati u predlaganju svih kandidata za sve nivoe vlasti i da je taj proces trenutno u toku.

Očekuje se da će taj proces biti okončan do 10. ili 11. juna, kada će Predsjedništvo SBB-a razmotriti sve prijedloge i u konačnici zauzeti stav o kandidatima.

U ime HDZ-a, prijavu u prostorijama CIK-a predao je Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH.

On je kazao da je HDZ prijavu predao za sve nivoe vlasti i da će imati svoje kandidate za svaki nivo.

Spomenuo je i da je razgovarao s predsjednicom CIK-a Irenom Hadžiabdić i članovima CIK-a, Ahmetom Šantićem i Brankom Petrićem, te da je iskazao podršku u njihovom radu.

- Svako ko pokuša dezavuirati instituciju CIK-a, narušava demokratski proces u ovoj zemlji – kazao je Čavara.

Na pitanje novinara, s kim bi HDZ koalirao, pogotovo u svjetlu najave da HDZ 1990 neće s HDZ-om, Čavara je kazao da je njihova želja bila koalirati sa svim strankama članicama HNS-a, ali da poštuje odluke onih koji to neće.

Dodao je da će koalirati sa svim strankama koje dobiju većinu glasova od svog naroda. Na pitanje novinara da odgovori na optužbe o migrantskoj krizi, odnosno da HDZ namjerava preko nekih kantona da državi oduzme nadležnosti po ovom pitanju, rekao je da su to lažne optužbe, da je problem s migrantima evidentan te je ocijenio da je nečiji plan usmjeravanje migranata u BiH iako naša zemlja nema apsolutno nikakve kapacitete da primi veći broj tih ljudi.

Smatra da je rješenje migrantske krize zaustavljanje ratova.

Iako je SDP ranije predao prijavu za sve nivoe vlasti, Irfan Čengić, generalni sekretar SDP-a, kazao je novinarima da je i ta stranka predala prijavu za učešće na izborima 2018. za sve nivoe vlasti. Također, Čengić je istaknuo da referendum u SDP-u o tome hoće li ova stranka imati kandidata za člana Predsjedništva BiH i ko će to biti, teče prema planu.

Rekao je da je njegov favorit Denis Bećirović, ali će članstvo odlučiti hoće li imati kandidata.

Performans s metlom

Svojevrstan performans napravila je stranka Radom za boljitak, koja je ispred CIK-a došla s metlom u rukama. Kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Jerko Ivanković Lijanović kazao je prisutnima da je stiglo vrijeme da se BiH konačno pomete te da su zbog toga odlučili u sjedište CIK-a ponijeti metle i simbolično poslati poruku građanima ove zemlje.

I Slobodan Pavlović, vlasnik "Pavlović banke", danas je predao svoju kandidaturu za predsjednika RS.

Ranije su prijave svojih stranaka za učešće na oktobarskim izborima predali SDA, Narod i pravda i Nezavisni blok. 

Maksida Pirić, portparol CIK-a, rekla je novinarima da su, prema podacima do 14.30 sati, prijavu predali 51 stranka i 31 nezavisni kandidat. Ona je podsjetila da rok za prijavu istječe u 16 sati, a u narednim danima CIK će vršiti provjere jesu li sve prijave predate u skladu sa zakonima i propisima CIK-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.