BIH

Arnaut: Zvizdić i Izetbegović pokazali da ne znaju zaštititi interese BiH

S. D.

25.5.2018

Damir Arnaut, potpredsjednik SBB-a i poslanik te stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, komentirao je, na upit novinara, danas u Sarajevu činjenicu da je u Hrvatskoj usvojen Zakon o upravljanju državnom imovinom, koji se odnosi i na bh. nekretnine u toj zemlji, za koje nisu riješeni imovinski odnosi, poput odmarališta na hrvatskoj obali koja su u vlasništvu BiH.

Arnaut je odgovorio na pitanje novinara je li to pljačka bh. imovine i šta se može uraditi da se ovo pitanje konačno riješi.

- Jeste, prema onome što sam ja vidio. Bosna i Hercegovina sigurno može puno uraditi,  ali s kvalitetnim kadrovima. Trenutno, Vijeće ministara s gospodinom Zvizdićem na čelu i Predsjedništvo, gdje sjedi gospodin Izetbegović, očito je pokazalo da ne zna zaštititi interese BiH. Ne samo na ovom polju već i u nizu drugih polja, kada su naši interesi u inozemstvu u pitanju - kazao je Arnaut.

Podsjećamo, u Saboru Hrvatske danas je usvojen novi Zakon o upravljanju državnom imovinom u toj zemlji, koji, između ostalog, predviđa i davanje koncesije za korištenje nekretnina i imovine nad kojom u Hrvatskoj nije utvrđeno vlasništvo, a koje BiH, pak, nije uspjela preuzeti iako je ta imovina sukcesijom pripala našoj zemlji. Takvih objekata BiH u Hrvatskoj ima više stotina, a oko 200 ih je širom jadranske obale. Procjenjuje se da je vrijednost te imovine nekoliko milijardi eura.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.