Foto: Elmir Kevilj

KAKANJ

Nakon što su jučer zadivili BiH, Begini prijatelji opet napravili potez koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim

Autor: E. Ma.
25.05.2018 17:16
A
A
A

Priča o ljudskosti i snazi mladosti koja je došla iz Kaknja, jučer je obišla i nadahnula cijelu BiH.

Naime, 15-godišnji Anes, nažalost, rano se morao suočiti s jednom veoma teškom bolešću - leukemijom. 

A dječakovi drugovi iz osnovne škole koju on pohađa, dugo su smišljali kako da pruže podršku svom drugu, kako da mu pokažu da svaki dan misle na njega.

Inicijator akcije podrške je divan dječak Faruk, koji se, s još 17 svojih drugova, u znak solidarnosti ošišao naćelavo. Sam Faruk je imao dugu kosu i kada se ošišao, izmjerena je 40 centimetara duga kosa, koju je donirao Udruženju Srce za djecu oboljelu od raka, kao podršku projektu „Moja kosa, tvoja kosa“, na kojem se izrađuju perike za djecu koja su privremeno ili trajno izgubila svoju kosu.

- Faruk i drugovi pokazali su solidarnost na djelu, pokazali su šta znači suosjećati, voljeti i bodriti. Oni su pokazali Anesu da nije sam, da stoje uz njega, da mu 'čuvaju leđa' i da su tu za njega i u dobru i u zlu. Divni mladi ljudi, i mi vam zahvaljujemo i ponosimo se vama iako vas ne poznajemo. Ponosimo se vašim dobrim srcima, vašim plemenitim dušama - saopćeno je na Facebook stranici "Srce za djecu oboljelu od raka", na kojoj su objavljene i fotografije, a na jednoj od njih stoji - "Bega, uz tebe smo".

No, to nije kraj.

Anes se jučer, nakon što je tri mjeseca boravio po bolnicama i liječio se, vratio kući na 40 dana do odlaska u Tursku na liječenje. A prijatelji su mu priredili spektakularan doček.

Svi njegovi prijatelji, njih 150, udružili su se i sakupili novac.

- Svako je donosio koliko je bio u mogućnosti, kako bismo mu priredili spektakularan dolazak kući, kakav i zaslužuje, a ostalo novca što je ostalo, uručili smo Anesovim roditeljima. Baklje, vatromet i uzvici: "Anese, uz tebe smo" su se čuli kroz cijeli Kakanj, a Anes je sve gledao s prozora uz suzne oči. Želio bih podijeliti ovaj dobri čin snage prijateljstva, ljubavi i podrške jer je to ono što je Anesu sada najpotrebnije kako bi sve prebrodio i vratio se još jači - kazao nam je Anesov prijatelj Elmir Kevilj, koji je s nama podijelio i fotografije s dočeka.

Više o:

Kakanj