LIČNOST SEDMICE

Kad se Osmica upali

S. NUMANOVIĆ

26.5.2018

Kada u bilo kojoj državi svijeta obavještajna služba postane tema medija, sva zvona oglase opću uzbunu!  

U Bosni i Hercegovini to, očito, nije slučaj.

Vitalna uloga OSA-e

Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, kao nijedna na svijetu, postala je leglo svakovrsnih skandala, tema za sprdnju i lajtmotiv društvenih mreža.

Da nije strahobalno opasno, sve bi odista bilo smiješno.

Ali, OSA ima vitalnu ulogu u sigurnosti ove zemlje. Njen rad i ono što proizvede trebaju predstavljati vodilju za neke od strateških odluka.

Bosna i Hercegovina je na vjetrometini, u raljama globalnih svakovrsnih igara, zapljusnuta je migrantima, kriminal buja, separatizam je u usponu, pravosuđe je u vulkanskoj erupciji... A špijuni OSA-e bave se samim sobom.

Davno prije najnovijeg talasa skandala Osman Mehmedagić je morao dati ostavku! Ako je uopće ikada i trebao biti izabran na ovu poziciju.

Njegovo „šefovanje“ OSA-om već je upisano u najcrnje anale. I nikom ništa.

Objašnjenje je vrlo jednostavno i niko ga ni ne krije. OSA je instrument jednog bračnog para. Sve je podređeno njima. A, naravno, mi ćemo morati nastaviti plaćati ceh. Ako nećemo, prijeti nam se belajom.

Žaliti se nemamo kome. Parlamentarni nadzor ne postoji, jer je to osigurala SDA. Kako nadzora nema, tako nema ni opcije da se pokrene procedura smjene direktora.

I dok se mi bavimo svojim jadom, zvanim OSmicA, svako radi šta mu pada na pamet, ne biraju se riječi, mulja se na sve strane. Najteže je onima koji svoj posao žele raditi kako Bog zapovijeda. Prvenstveno radnicima OSA-e, ali i tužiocima, sudijama, policiji... Svi su oni prva meta ucjena, prijetnji, pritisaka Osmice i njegove privatne klike.

Razaranje države

Poput galopirajućeg raka, oni svjesno razaraju temelje ove države.

Izgleda da iza sveopćeg haosa koji generira direktor OSA-e postoji plan. Obesmisliti ovu državu toliko da svi kažu – hajmo se razilaziti! Ono što želi Milorad Dodik, Osmica i njegovi, kako nadređeni tako i saradnici, agilno provode.

Nema druge logike kojom bi se mogla objasniti najnovija dešavanja u OSA-i i oko nje.

Historija i iskustvo uči nas da oni koji proizvode belaj na kraju plate najveću cijenu. No, treba li nam to?

Da li ova država mora doživjeti da narod s motkama na ulicama spašava sistem, tekovine odbrane od agresije i čast šehida? Sudeći prema djelima, sve upućuje u tom pravcu. Nepravda je sveprisutna. I ljudi se počinju buniti.

Da OSA radi svoj posao, ne bismo bili u ovakvoj situaciji. I to svi znaju. Dakle, zna se i adresa i ime krivaca.

Facebook i SB biografija 

Osman Mehmedagić je „špijunski“ sklepao svoju službenu biografiju. Kada se čita šta tamo piše, čovjek se mora zapitati - ako direktor ima takav CV, kakav li je tek kod nižih službenika.

No, sve će vam se samo kazati ako malo pregledate Facebook, a pogotovo profil njegove supruge, pjevačice Amele Šehović.

E, tamo će vam sigurno i želudac proraditi kada vidite slike i poruke.

„Crticu za biografiju“ svojevremeno mu je dodao Senad Avdić, kroz ugašenu „Slobodnu Bosnu“. Naveo je da je Osman Mehmedagić Osmica „u prijeratnoj Službi državne bezbjednosti radio kao magacioner (sa završenim zanatom), a na sadašnju je dužnost imenovan nakon što je donio diplomu fantomske više upravne škole”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.