IZBORI

Na Konvenciji SDA govorio Bakir Izetbegović, Osmanu Brki nije dozvoljeno obraćanje, u toku glasanje

M. Aš.

26.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10

Foto: A. Kuburović

U 14.30 sati u kongresnoj sali hotela "Holiday" počela je Konvencija SDA, na kojoj će 272 učesnika izabrati kandidata te stranke za člana Predsjedništva BiH.

Za sada su u igri dva imena - Šefik Džaferović i Safet Softić. Organi stranke odlučit će hoće li tokom Konvencije biti dodano još neko od imena potencijalnih kandidata.

Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora, jučer je pozvao kandidata Denisa Zvizdića da se vrati u utrku, ali je on jutros taj poziv odbio.

Još je nepoznato hoće li se u utrci naći i Sebija Izetbegović, koja je u pismu članovima prije tri dana kazala da, također, odustaje od kandidature.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović čestitao je svim članovima dan osnivanja stranke 26. maj, nakon čega je izabrano radno predsjedništvo Konvencije. Za predsjednika iste izabran je Čedomir Lukić.

Konvencija je počela obraćanjem Bakira Izetbegovića, koji je predstavio predizbornu platformu.

- Trebamo se vratiti unazad i vidjeti odakle smo počeli. SDA je počela bolnim političkim procesom, a lideri, Alija Izetbegović i drugi, osuđeni su nizašta - rekao je.

Govor Bakira Izetbegovića je na početku bio ispraćen fotografijma.

Prema njegovim riječima, BiH je, navodno, najmanje zadužena zemlja u regionu te se radi na reformskim procesima i zapošljavanju. Izetbegović je, također, kazao da će se izborna platforma SDA sada zvati "Agenda SDA BiH 2026".

Uvjeren je i da će BiH početkom 2019. godine dobiti kandidatski status za EU.

- Pregovori će završiti do 2025. godine, čime će BiH postati članica 2026. godine - kazao je Izetbegović.

Predsjednik SDA dotakao se i reorganizacije zdravstva u BiH i autoputa na Koridoru 5C.

- Potrebno je izvršiti reorganizaciju zdravstva kako bi čitav sistem radio 24 sata, ali i spriječiti odlazak ljekara iz zemlje. Potrebno je završiti autoput na Koridoru 5C, ali i cestu Sarajevo - Beograd. Trebaju nam moderne ceste kako bi od Sarajeva do Tuzle stigli za sat i po, do Mostara za sat, a do Bihaća za 2,5 sata  - kazao je Izetbegović.

Glavni grad BiH nikad nije bio ljepši i atraktivniji - tvrdi Izetbegović. 

On je prije toga rekao da su Oružane snage BiH bolji dio države. Izetbegović potencira da je prosječna plaća u FBiH s toplim obrokom viša od hiljadu maraka, te da privreda bilježi rekorde, prije svega u izvozu. Prema riječima Izetbegovića, do 2026. godine bit će zaposleno milion ljudi.

Od važnijih članova stranke u hotelu ''Holiday'' bili su Halid Genjac, Šemsudin Mehmedović, Asim Kamber, Nedžad Ajnadžić, Safet Kešo, Hasan Čengić i Alija Budnjo. Osim navedenih, na Konvenciju su stigli i zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović, ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara, te Asim Sarajlić i Edin Ramić.

Nakon govora Izetbegovića, prisutnima se poželio obratiti Osman Brka, jedan od osnivača SDA, no Čedomir Lukić ga je u tome spriječio, kazavši da obraćanje nije predviđeno.

Nakon toga, Konvencija je zatvorena za javnost.

Kako kako javlja reporter ''Avaza'' u toku glasanje za kandidata ove stranke za člana Predsjedništva BiH. Riječi je o tajnom glasanju.


U toku tajno glasanje

Sarajlić Asim čeka da glasa

Video: E. Trako

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.