VIJESTI.BA

Fijasko SDA: Džaferović od 262, dobio tek 104 glasa, počelo najdublje pucanje SDA

Vijesti.ba

26.5.2018

Nakon danas održane Konvencije SDA, počeli su prvi komentari na kandidaturu Šefika Džaferovića. Prenosimo tekst sa portala Vijesti.ba:

Konvencija SDA izabrala je Šefika Džaferovića za kandidata ove stranke za člana Predsjedništva BiH. Dobio je 104.glasa. Drugoplasirani Safet Softić dobio je 87 glasova. 22 glasačka listića bila su nevažeća, što znači da 22 delegata nisu željela podržati nijednog od kandidata dok je čak 49 delegata Konvencije SDA izostala sa glasanja. Džaferović je tako postao kandidat SDA sa 40% podrške delegata SDA.

Kako i prije današnje Konvencije SDA, tako i poslije nje, može se konstatovati da je SDA postala teško nejedinstvena stranka, duboko podijeljena klanovski, interesnom i porodičnom linijom koje vladaju nekada najjačom bošnjačkom strankom.

Šefik Džaferović je posljednje 22 godine proveo na budžetu raznih nivoa Bosne i Hercegovine, jedno vrijeme na nivou ZD kantona, potom Federacije BiH a najveći dio bio je plaćen od strane Parlamenta Bosne i Hercegovine. Veliki broj članova njegove uže porodice zaposleno je u državnim institucijama o čemu su mediji podrobno izvještavali, navodeći imena i prezimena članova Džaferovićeve porodice uredno raspoređene u raznim institucijama u BiH.

Nakon današnje Konvencije SDA, sasvim je sigurno da ova stranka kreće u svoj izborni poraz ali i još jedno veliko unutarstranačko pucanje koje će se, sigurno, djelimično dogoditi prije izbora a potpuno nakon Općih izbora 2018.godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.