LIGA BOŠNJAKA

Turci čak vjeruju da bi samo Radončić mogao realizirati projekat izgradnje autoputa Sarajevo - Beograd

TheBosniaTimes.ba

27.5.2018

Nekad i benigne izjave treba uzeti ozbiljno, zar ne?!

Pa zašto se ne bi moglo dati na važnosti izjavama analitičarke Ivane Marić, i penzionera Osmana Brke kao da su ih izgovorili baš pravi i ozbiljni političari, odnosno analitičari, izvještava thebosniatimes.ba.

A pošto Marićka radi za nevladinu organizaciju Konrad Adenauer, bez obzira koliko njene analize budu nekad nesuvisle, samim time ima se osnova tretirati je ozbiljno. Opće je poznato da Brka nikad ništa nije rekao iz svoje glave, već je uvijek bio nečiji megafon. Ovaj put njegovu izjavu da je kandidatura Sebije Izetbegović naškodila ugledu predsjednika SDA, tj. njenom suprugu Bakiru, treba čitati kao da ju je izgovorio Fikret Muslimović, a nakon što su se njim složili i svi savjetnici reisu-l-uleme.

Njima je očito „pao kamen sa srca“ i izbor Šefika Džaferovića je, zapravo, njihov izbor i njihova svojevrsna stranačka pobjeda.

Upravo se to nije svidjelo Marićki pa je kritizirala SDA da se kandidaturom Džaferovića faktički odriče funkcije člana Predsjedništva BiH i time tu instituciju prepušta Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku koje vidi pobjednicima ispred hrvatske i srpske komponente.

Ovim zapravo Marićka iskazuje žal za porazom Denisa Zvizdića kojeg bije glas da je kao pripadnik „minhenske brigade“ bio favorit politike za koju profesionalno radi Marićka. Zato ona pledira na pobjedi Željka Komšića i Denisa Bećirovića, jer, kako se vrlo ružno izrazila Fahrudin Radončić, sad za sad, loše stoji u bošnjačkoj biračkoj bazi pa ona očekuje da SBB kandidira nekog drugorazrednog kandidata.

Da li bi ovo moglo biti dovoljno za zaključak da na ishod „finala lige Bošnjaka“ pokušavaju utjecati dvije izvanske politike – Njemačke i Turske? Moguće je ove izjave iščitavati i na ovaj način. Ali u tom slučaju opet je glavna napoznanica Fahrudin Radončić jer očito nije igrač izvanskih faktora. Ali, nema sumnje kome se on prikloni taj će formirati vlast. Postoje „uvrnute analize“ koje su forsirali mediji „pod šapom“ gatačkog klana po kojima je uklanjanje Zvidzića faktički SDA-ov ustupak Radončiću radi eventualne postizborne koalicije. Te „uvrnute analize“ prate kuloarske tvrdnje da je turski premijer Yildirim odbio posredovati između Zvizdića i Erdogana da ovaj utiče na Izetbegovića i njega protežira kao kanidata za člana Predsjednitšva BiH. Navodno bi Turci najradije da se ponovo Izetbegović i Radončić izmire i formiraju vlast. Turci čak vjeruju da bi samo Radončić mogao realizirati projekat izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo itd.

Tako se razigrava predizborna „liga Bošnjaka“… I bez obzira na oštrinu oprečnih stavova i sukobljenih frakcija i stranaka, sarajevska politička scena izgleda zadivljujuće pluralna i živahna u odnosu na „Četnitet“ i „Čovićnjak“ koji su obavijeni apatijom i u kojima vladaju glupi, stereotipni i monolitni nacionalizmi. Tamo su Dodik i Čović potpisali koaliciju i na taj način sebe proglasili pobjednicima. To što se kao zatucani nacionalisti ponašaju i kao kockari koji blefaju na „kreki“, sa parom dvojki, te prijete sa nekakvim planom „B“, ne samo da ignoriraju volju sopstvenog naroda, već istinski potcjenjuju i nacionalnu inteligenciju. Osim Marićke na njihov blef je „nasjeo“ još samo Emir Suljagić…, piše thebosniatimes.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.