DIPLOMATIJA

Crnadak - Mesahel: Unaprijediti ekonomske odnose između BiH i Alžira

Fena

28.5.2018


Ministri vanjskih poslova BiH i Alžira konstatirali su jučer u Alžiru da je potrebno unaprijediti ekonomske odnose između dvije zemlje.

Na sastanku, koji je upriličen u okviru zvanične dvodnevne posjete ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka Alžiru, s ministrom vanjskih poslova Alžira Abdelkaderom Mesahelom (Abdelkader Messahel), dogovoreno je, također, da se početkom naredne godine u BiH održi 2. investicijska konferencija BiH - Alžir.

Ministari su razgovarali o unapređenju odnosa BiH i Alžira, s posebnim naglaskom na oblast ekonomije, imajući u vidu značajne potencijale u sektorima energetike, rudarstva, namjenske industrije i poljoprivrede. 

Dogovoreno je da će na 2. Iivesticijskoj konferenciji BiH - Alžir sudjelovati veliki broj privrednika iz Alžira, a skup bi bio sastavni dio uzvratne posjete ministra vanjskih poslova Alžira Bosni i Hercegovini. Također je dogovoreno da se u organizaciju posjete uključe Vanjskotrgovinska komora BiH, Privredna komora Republike Srpske i Federacije BiH, kao i brojni privrednici iz BiH. 

Crnadak i Mesahel razgovarali su i o mogućnostima potpisivanja sporazuma iz oblasti investicija, zdravstva, turizma te readmisije.

Razmatrana su i pitanja sigurnosti i borbe protiv terorizma, što je jedan od glavnih vanjskopolitičkih prioriteta BiH i Alžira.

Tema sastanka ministara bila je i situacija u jugoistočnoj Evropi i sjevernoj Africi, kao i druga važna međunarodna pitanja. 

Tokom posjete Alžiru ministar Crnadak sastat će se s brojniom predstavnicima alžirske vlasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.