SARAJEVO

Sastanak delegacija Velike Britanije i BiH: Otkloniti vizne poteškoće između zemalja

Patria

28.5.2018

Parlamentarna delegacija Velike Britanije pri Interparlamentarnoj uniji, koju predvodi predsjedavajući delegacije Najdžel Evans (Nigel), danas je imala prvi radni susret sa članovima delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) pri Interparlamentarnoj uniji.

Na pres-konferenciji poslije sastanka je rečeno da je razgovarano o unapređenju saradnje, ali i o viznom režimu, s obzirom na to da Velika Britanija nije dio šengenskog prostora. Istaknuto je da je BiH jedna od zemalja s kojom Ujedinjeno Kraljevstvo želi potpisati sporazume o trgovinskoj razmjeni. UK je najviše zainteresirana za turizam, poljoprivredu i metalnu industriju kada je riječ o BiH.

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Interparlamentarnoj uniji (IPU) Nenad Lalić kazao je da se razgovaralo i o pojednostavljenju viznog režima.

Evans je dodao da će o tome razgovarati s ambasadorom Velike Britanije u BiH Eduardom Fergusonom (Edward).

Istaknuo je kako je BiH pravi magnet za turiste, a pozvao je i građane BiH da posjete Veliku Britaniju.

- Obilazili smo Sarajevo i vidjeli smo dosta toga, uključujući ono s čime se zemlja suočavala od 1992. do 1995. Nadam se da će i vaši građani moći doći u UK i vidjeti naše ljepote, i to uz olakšice za dobivanje vize - kazao je Evans.

Naveo je da Velika Britanija napušta EU, ali ne i Evropu i da će prvi put moći da samostalno potpisuje trgovinske ugovore sa zemljama iz svijeta.

- Jedna od zemalja koja je od interesa je i BiH. Pričali smo o povećanju usluga iz turizma, metalne industrije, poljoprivrede. S obzirom na to da ćemo ići u Banju Luku i Mostar, siguran sam da ćemo pronaći još mnogo ideja gdje BiH i Velika Britanija mogu sarađivati - smatra Evans.

On je kazao da će se tokom petodnevne posjete BiH susresti s mnogim bh. zvaničnicima, a u julu je najavljen sastanak vlada dvije zemlje. Najavljena je i konferencija u septembru, kada su pozvana tri člana Parlamenta BiH.

Tokom boravka u BiH predviđeni su susreti i sa članovima Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, kao i drugim zvaničnicima na svim nivoima vlasti u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.