GRANIČNA POLICIJA

Tokom vikenda 155 ilegalnih migranata zaustavljeno na granici BiH

Ilustracija

Avaz.ba

28.5.2018

Policijski službenici na granici BiH prethodna dva dana poduzeli su mjere prema 177 državljana visokog migracijskog rizika, od čega je 155 osoba odvraćeno od ilegalnog prelaska, 18 je otkriveno neposredno nakon ilegalnog ulaska, a četiri prilikom pokušaja ilegalnog izlaska iz BiH.

Na osnovu odluke ministra sigurnosti BiH, policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu BiH od 18. maja pod nadležnošću i zajedno s policijskim službenicima GPBiH nadziru državnu granicu na području Višegrada, koje je povećanim migracijskim pritiskom najugroženije u BiH.

Na području Višegrada policijski službenici su noćas (28. maja) u četiri slučaja spriječili ulazak 52 državljana visokog migracijskog rizika. Dan ranije, u sedam slučajeva spriječen je ulazak 36, a 26. maja 19 osoba. Svi migranti vratili su se na teritorij Srbije.

U skladu s Planom vanrednog angažiranja policijskih službenika i opreme u zonama odgovornosti jedinica GPBiH koje su izložene pojačanom migracijskom pritisku, koje se provode od oktobra 2017. godine i podrazumijevaju maksimalno angažiranje raspoloživog ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava, iz drugih organizacionih jedinica GPBiH preusmjereni su policijski službenici koji nadziru granicu na područjima koje pokrivaju jedinice granične policije: Zvornik, Velika Kladuša i Trebinje.

Policijski službenici Granične policije BiH u graničnom pojasu na području Bileće noćas su spriječili ilegalan ulazak 12 osoba koje su se vratile na teritorij Crne Gore. Dan ranije na području Gacka od ilegalnog prelaska državne granice odvraćene su tri, a na području Zvornika četiri osobe.

Na području Foče noćas je spriječen ilegalan ulazak četiri osobe, 27. maja odvraćena su dva migranta, a 26. maja u pet odvojenih slučajeva od ilegalnog prelaska državne granice odvraćeno je 23 osobe koje su se vratile u unutrašnjost Srbije.

Uz navedeno, policijski službenici GPBiH 26. maja u blizini MGP Osoje spriječili su ilegalan izlazak iz BiH četiri državljanina Iraka, saopćeno je iz Granične policije BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.