MUP RS

Lukač: Nije nam poznato da je Naser Orić prolazio kroz RS

Fena

29.5.2018

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač tvrdi da policiji nije poznato da je Naser Orić, bivši komandant Armije BiH u Srebrenici, prolazio kroz RS, a da je MUP RS znao za to i nije reagirao.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je prethodno danas da postoje informacije da je Orić prekršio zabranu boravka na teritoriji RS te postavio pitanje zašto ga MUP RS nije uhapsio, kao i sve koji su učestvovali u pritiscima na svjedoke u slučaju "Orić".

Lukač negira navode SDS-a, navodeći da je to "čista insinuacija predsjednika SDS-a Vukote Govedarice", optuživši SDS da kritizira sve segmete rada policije.

Govedarica je danas rekao da SDS očekuje da Apelaciono vijeće Suda BiH ukine oslobađajuću presudu Naseru Oriću i da postupak protiv njega bude obnovljen.

Dodao je da SDS traži da predsjednik Sudskog vijeća u ovom postupku Šaban Maksumić bude izuzet, “jer se dovodi u pitanje njegova objektivnost” zbog ratne prošlosti.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je početkom ovog mjeseca zatražilo od Apelacionog vijeća da prvostepenu presudu kojom su Naser Orić i Sabahudin Muhić oslobođeni optužbi za zločine počinjene u selima u okolini Srebrenice ukine, te da se postupak obnovi.

U oktobru prošle godine Sud BiH je oslobodio Orića, bivšeg komandanta Armije BiH u Srebrenicin i Muhića, pripadnika tih snagan da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.