ZAKULISNE IGRE

Šta je cilj ostavljanja OSA-e bez nadzora: Kako će SDA preko Osmice utjecati na izbore?

Mehmedagić: U službi jedne stranke

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

29.5.2018

Ustavni sud BiH na sjednici 31. maja i 1. juna, tačno godinu nakon donošenja odluka o neustavnosti pojedinih odredbi Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH i Zakona o krivičnom postupku, mogao bi te odredbe staviti van snage. A najveća odgovornost zašto zakoni nisu usklađeni u roku je na Vijeću ministara BiH, na čelu s Denisom Zvizdićem.  

Zloupotreba ovlasti

On, naime, nije ispoštovao zahtjev Kolegija Predstavničkog doma PSBiH, upućenog još 4. jula prošle godine, kada je zatraženo da Vijeće ministara pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi oba zakona, i to u roku od šest mjeseci.

Zbog nerada Vijeća ministara, parlamentarci iz SDA i HDZ-a uputili su u parlamentarnu proceduru svoje, jedan drugome suprotstavljene izmjene ZKP-a, a nijedan nema podršku u oba doma i sada je taj zakon u pat poziciji.


 Faksimil zaključka Kolegija PDPSBiH: Još u julu prošle godine naložili Zvizdiću da izmijeni zakone


S druge strane, Predstavnički dom PSBiH odbio je na posljednjoj sjednici prijedlog Vijeća ministara da se po hitnom postupku usvoje izmjene Zakona o OSA-i.

Većina poslanika zatražila je i da Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e da svoje mišljenje o ovom zakonu. No, Komisija je zbog smjene predsjedavajućeg u blokadi od jula prošle godine, a Bariša Čolak (HDZ) i Safet Softić (SDA), zamjenici predsjedavajućeg, još nisu sazvali hitnu sjednicu te komisije, kako je 17. maja od njih tražio Predstavnički dom.

Zbog nefunkcioniranja Komisije, OSA je i dalje bez parlamentarnog nadzora.

Bliski odnosi

S druge strane, mnogi poslanici i javno tvrde da SDA i njen predsjednik Bakir Izetbegović, koji je u bliskim odnosima s Osmanom Mehmedagićem zvanim Osmica, imaju direktnu kontrolu nad OSA-om. Kako tvrde naši upućeni izvori, koji za sada žele ostati anonimni, SDA po svaku cijenu želi da trenutno stanje, bez parlamentarnog nadzora nad OSA-om, održi barem do izbora.

Mehmedagić će, kako tvrde, sve svoje kadrove i kapacitete u OSA-i staviti u službu predizborne kampanje SDA i za njihov nelegalni obračun sa političkim rivalima i neistomišljenicima. A s obzirom na to da je Komisija u blokadi, Agenciju i njene aktivnosti neće imati ko kontrolirati.

Vraćanje duga  

S obzirom na to da OSA svake izborne godine ima značajnu ulogu u operativnom štabu koji se formira za izbore, opravdano se sumnja da će ta uloga biti u funkciji SDA i dijelom SDS-a. 

Očekuje se da Mehmedagić na taj način dijelom vrati dug Izetbegoviću, jer ga je bez potrebnih referenci postavio na čelo Agencije, a SDA je uspjela, barem za sada, amnestirati Mehmedagića od odgovornosti za brojne propuste i greške koje je načinio na toj funkciji. 

Primjerice, Mehmedagić još nikome nije odgovorio zbog čega je Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske dao pozitivno mišljenje za uvoz 2.000 pušaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.