ZAKULISNE IGRE

Šta je cilj ostavljanja OSA-e bez nadzora: Kako će SDA preko Osmice utjecati na izbore?

S. DEGIRMENDŽIĆ
29.05.2018 18:20

Foto: Mehmedagić: U službi jedne stranke

Ustavni sud BiH na sjednici 31. maja i 1. juna, tačno godinu nakon donošenja odluka o neustavnosti pojedinih odredbi Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH i Zakona o krivičnom postupku, mogao bi te odredbe staviti van snage. A najveća odgovornost zašto zakoni nisu usklađeni u roku je na Vijeću ministara BiH, na čelu s Denisom Zvizdićem.  

Zloupotreba ovlasti

On, naime, nije ispoštovao zahtjev Kolegija Predstavničkog doma PSBiH, upućenog još 4. jula prošle godine, kada je zatraženo da Vijeće ministara pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi oba zakona, i to u roku od šest mjeseci.

Zbog nerada Vijeća ministara, parlamentarci iz SDA i HDZ-a uputili su u parlamentarnu proceduru svoje, jedan drugome suprotstavljene izmjene ZKP-a, a nijedan nema podršku u oba doma i sada je taj zakon u pat poziciji.

 Faksimil zaključka Kolegija PDPSBiH: Još u julu prošle godine naložili Zvizdiću da izmijeni zakone

S druge strane, Predstavnički dom PSBiH odbio je na posljednjoj sjednici prijedlog Vijeća ministara da se po hitnom postupku usvoje izmjene Zakona o OSA-i.

Većina poslanika zatražila je i da Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e da svoje mišljenje o ovom zakonu. No, Komisija je zbog smjene predsjedavajućeg u blokadi od jula prošle godine, a Bariša Čolak (HDZ) i Safet Softić (SDA), zamjenici predsjedavajućeg, još nisu sazvali hitnu sjednicu te komisije, kako je 17. maja od njih tražio Predstavnički dom.

Zbog nefunkcioniranja Komisije, OSA je i dalje bez parlamentarnog nadzora.

Bliski odnosi

S druge strane, mnogi poslanici i javno tvrde da SDA i njen predsjednik Bakir Izetbegović, koji je u bliskim odnosima s Osmanom Mehmedagićem zvanim Osmica, imaju direktnu kontrolu nad OSA-om. Kako tvrde naši upućeni izvori, koji za sada žele ostati anonimni, SDA po svaku cijenu želi da trenutno stanje, bez parlamentarnog nadzora nad OSA-om, održi barem do izbora.

Mehmedagić će, kako tvrde, sve svoje kadrove i kapacitete u OSA-i staviti u službu predizborne kampanje SDA i za njihov nelegalni obračun sa političkim rivalima i neistomišljenicima. A s obzirom na to da je Komisija u blokadi, Agenciju i njene aktivnosti neće imati ko kontrolirati.

Vraćanje duga  

S obzirom na to da OSA svake izborne godine ima značajnu ulogu u operativnom štabu koji se formira za izbore, opravdano se sumnja da će ta uloga biti u funkciji SDA i dijelom SDS-a. 

Očekuje se da Mehmedagić na taj način dijelom vrati dug Izetbegoviću, jer ga je bez potrebnih referenci postavio na čelo Agencije, a SDA je uspjela, barem za sada, amnestirati Mehmedagića od odgovornosti za brojne propuste i greške koje je načinio na toj funkciji. 

Primjerice, Mehmedagić još nikome nije odgovorio zbog čega je Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske dao pozitivno mišljenje za uvoz 2.000 pušaka.

NA VRH