HUMANOST BEZ GRANICA

Maleni Aleksandar dobio novi dom, zadaću više neće pisati uz svijeću

Autor:Z. K.

30.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Da u Bosni i Hercegovini nije sve za rubriku “crna hronika”, dokazuje priča iz Petrova u okolici Doboja, koja podsjeća da ljudskost i dobrota nisu izgubljene. Anđelka Grujičić (47) i njen devetogodišnji sin Aleksandar, nakon teškog života u trošnoj kući bez struje, proteklog vikenda su prvi put prenoćili u domu u kojem je zasjala sijalica.

Zimi je najteže

To su im omogućili dobri ljudi svih vjeroispovijesti, koje su u jedinstvenoj humanitarnoj akciji predvodili Sabahudin Sinanović Hudo, građevinski poduzetnik iz Doboj-Juga, i sveštenik Dušan Vidović iz Petrova.

Maleni Aleksandar odličan je učenik. Uspio je nanizati petice i pored teških uvjeta, jer je domaće zadatke radio uz svjetlost svijeće. Pješačio je do škole 45 minuta, a najteže je bilo zimi, po snijegu i ledu, kad mu je trebalo i sat da stigne do škole.

Početkom ove godine, pokrenuta je humanitarna akcija i, uz pomoć dobrih ljudi, prikupljen je novac, Grujičići su se za manje od pet mjeseci uselili u novi dom. Ekipa “Avaza” prisustvovala je predaji ključeva.

- Presretna sam zbog svega, najviše zbog Aleksandra. Neka on ima uvjete, da i dalje bude dobar učenik. Sada mu imaju gdje doći vršnjaci, ima gdje proslaviti rođendan, Novu godinu – kaže Anđelka Grujičić.

Za njihov težak život Sinanović je čuo putem društvenih mreža i s članovima humanitarne organizacije “Grupa Omaha” iz Tešnja pokrenuo je akciju prikupljanja novca za gradnju novog doma.

Nema barijera

- Ukupno je prikupljeno 30.400 maraka. I ranije sam učestvovao u sličnim akcijama, ali se ova razlikuje od svih, jer je provedena u rekordno kratkom roku, od januara do kraja maja kuća je useljiva – kazao nam je Sinanović.

Uručenju ključeva porodici Grujičić prisustvovao je i načelnik Petrova Ozren Petković, koji je kazao da je ova akcija pokazala da, kad je potrebna pomoć, granica i barijera nema.

Posebna nagrada  

Sabahudin Sinanović kaže da ovaj ramazan za njega ima poseban značaj.

- Ništa nije slučajno. Samo je dragi Bog htio da ove ljude obradujemo baš u vrijeme ramazana. Ovo je za mene posebna nagrada – rekao je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.