BIH - SRBIJA

Dodik: U Predsjedništvu BiH želim popraviti poziciju RS, Hrvate i Bošnjake niko ne može izmiriti

Srna

30.5.2018

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Beogradu da će sigurno pobijediti na predstojećim izborima za člana Predsjedništva BiH i da na toj poziciji nema namjeru da popušta ni u jednom segmentu kada je riječ o interesu RS i srpskog naroda. 

Dodik je rekao novinarima poslije sastanka s dekanom Fakulteta političkih nauka Draganom Simićem da je njegova uloga da anomalije u BiH između Ustava i prakse pokuša dovesti u red u korist manjeg bh. entiteta.

On je istakao da njega biraju Srbi i Republika Srpska i da nema nikakvu obavezu prema BiH, nego samo obavezu da očuva mir i ništa više.

Dodik je istakao da su floskule poput onih "da svima bude bolje" davno historijsko groblje, navodeći da nije rigorozan niti isključiv, ali da je naučio da su Srbi zbog zabluda koje su imali, stvarajući prvu i drugu Jugoslaviju, stradali.

- A na kraju tog stradanja su okvalificirani kao loš narod, pa čak umalo i genocidan, kroz arogantni prijedlog britanske strane koja je predložila Vijeću sigurnosti UN da Srbi budu proglašeni genocidnim narodom. Zamislite, a Nijemci nisu. U svakom slučaju, to je igra velikih - rekao je Dodik i istakao da ne može da prihvati takvu atmosferu.

On je naveo da je BiH izvedena jer se za taj nivo ne bira nijedan organ vlasti nego sastavlja - člana Predsjedništva iz Republike Srpske bira srpski narod, bošnjačkog bošnjački, a hrvatskog hrvatski, Vijeće ministara biraju entiteti, dolaze ljudi koje entiteti odaberu.

- Prema tome, priča koju je nametnuo visoki predstavnik da je BiH nadređena entitetima sigurno neće moći proći. Ja im poručujem da uopće ne računaju na tako nešto. A pobijedit ću sasvim sigurno - izričit je Dodik.

Dodik je napomenuo da je Jugoslavija bila zabluda, ali da BiH ne smije da bude nova zabluda Srbima.

On je istakao da je Republika Srpska država prema svim elementima međunarodnih kvalifikacija, još iz Montevidea 1933. godine kada je napisano šta predstavlja elemente države.

- Mnoge države su na bazi toga nastale, samo nama ne daju međunarodno priznanje. Ali, to ne znači da mi treba da odustanemo - naveo je.

Dodik je rekao da ga ne interesira ko će biti u Predsjedništvu BiH od predstavnika druga dva naroda, jer je to njihova stvar.

- Kao što oni neće utjecati na izbor srpskog naroda, neću ni ja na njihov izbor. Nemam nikakve želje za tim. Na kraju krajeva, to nije neko željeno mjesto, što se mene tiče. Tamo idem da popravim poziciju Republike Srpske i samo zbog toga. Nemoj niko ništa drugo da očekuje od mene - rekao je Dodik.

Ističući da BiH nije država nego je sastavljena i ima samo međunarodno priznanje i međunarodni okvir, Dodik je rekao da unutrašnji suverenitet pripada entitetima.

Dodik je napomenuo da BiH ima Vijeće ministara koji je pomoćni organ Predsjedništva i jedini izvršni organ na nivou BiH je Predsjedništvo.

- To je napravljeno u konceptu da BiH uvaži unutrašnju strukturu, a sve godine od Dejtona su pokušaj da se promijeni ta unutrašnja struktura i da se nametne nadležnost zajedničkih institucija BiH nadležnosti entiteta, što uopće nije u duhu ni pismu Dejtonskog sporazuma - rekao je on.

Istaknuo da je to arogancija međunarodne zajednice koja je putem visokih predstavnika mijenjala praksu.

- I onda se čude zašto BiH ima takvu nejasnu situaciju. Imate jedan sistem napisan u Ustavu i realnu praksu koja nije u skladu s Ustavom - rekao je Dodik, koji nakon sastanka s dekanom FPN-a drži predavanje studentima ovog fakulteta o dejtonskoj Republici Srpskoj.

Dodik je također danas rekao da su Hrvati i Bošnjaci danas najposvađaniji u BiH i da ih niko ne može izmiriti te da su Srbi stali na stranu Hrvata.

Naveo je da su se i Bošnjaci i Hrvati gradili na sukobu prema Srbima, ali je i među njima dugo vremena postojao prikriveni sukob. 

U takvim uvjetima, kaže Dodik, SNSD, stranka na čijem je čelu, počela je da razvija odnos s Hrvatima i onemogućava Bošnjake da nadglasaju Hrvate kada je riječ o izboru predstavnika hrvatskog naroda.

- Stali smo u odbranu Hrvata, ne samo zbog njih nego i zbog nas, jer kad bi se Bošnjaci obračunali s Hrvatima, onda bismo mi bili na redu, na isti način - pojasnio je Dodik.

Naglasio je da Hrvati u BiH ne mogu oprostiti Srbima što postoji Republika Srpska, ali ne iz nekog hrvatskog, bazičnog razloga, nego zato što oni nemaju takvo nešto, dok Bošnjaci smatraju da njima pripada cijela BiH.

Dodik je dodao da su Hrvati i Bošnjaci najposvađaniji u BiH i da ih niko ne može izmiriti te da u FBiH ne funkcionira ni Vlada, ne sastaje se Parlament, za razliku od Republike Srpske, čije sve institucije funkcioniraju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.