POSJETE

Kormak u Mostaru: SAD donirale vrijednu opremu za streljanu Agenciji za školovanje

S današnje ceremonije

M.Sm.

30.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Američka ambasadorica u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack) i direktor Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Mostar (AEPTM) Branko Vukoja danas su u novoizgrađenom objektu Agencije svečanim presijecanjem vrpce simbolično označili primopredaju sigurnosne i ventilacijske opreme. 

Riječ je o opremi čija je vrijednost skoro 400.000 dolara, a koju je Agenciji donirao Ured za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbu zakona pri ministarstvu vanjskih poslova SAD, a preko Međunarodnog programa pomoći u kriminalističkoj obuci ministarstva pravosuđa SAD i Ambasade SAD u BiH.

U svom obraćanju Kormak je navela da je impresionirana novoizgrađenim objektom, istakavši da Agencija, pružajući visokokvalitetnu obuku i jačajući profesionalni razvoj policijskih službenika, ima važnu ulogu u osiguranju provođenja zakona.

- Donirana oprema će omogućiti da ovo strelište bude korišteno na najsigurniji način, a isto tako, to će omogućiti policajcima da se sigurno obučavaju i da dostignu najviši mogući nivo u svom poslu i da na bolji način provode zakon i štite obične građane od kriminala i kriminalaca - kazala je Kormak.

Ona je poručila da SAD ostaju duboko posvećene održavanju mira i stabilnosti u BiH.

- Kao najveći donator kada je riječ o opremanju i obuci policijskih snaga u BiH, vjerujemo da je profesionalno dobro obučena policija u BiH sada važnija više nego ikada - istakla je Kormak.

Također, američka ambasadorica je navela da količina i vrsta naoružanja koje se nabavlja u svrhu obavljanja ovih zadataka treba ostati u okvirima standardnih zadataka održavanja reda i mira.

- SAD pozivaju sve agencije u oblasti provođenja zakona da pažljivo usklade svoje naoružanje s potrebama misije koju izvršavaju 0i da razvijaju policijske snage koje su obučene u skladu s međunarodnim standardima - rekla je Kormak.

U streljanju novoizgrađenog objekta Agencije ugrađeno je više od 40 tona opreme i materijala, kao što su ventilacijski zid, balistički prozor, balistička zaštita plafona i podova, rasvjetni sistem, sistem meta, pregradni zidovi, zaustavljač zrna, neprobojna zaštita instalacija i opreme, zaštita zidova pucaone te brojna druga.

Tako će ova izuzetno savremena streljana, kako je to rekao Vukoja, služiti za obuku kadeta, ali i za trening policijskih službenika.

Ceremoniji je prethodila demonstracija, u okviru koje su izuzetnu vještinu gađanja iskazale policajke Distrikta Brčko.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.