BIH

Skandalozno: Ministar Dedić troši pare za izvoz, a bruceloza hara

Bruceloza: Stanje kritično u najmanje dva kantona

Piše: S. KURT

30.5.2018

Dok u Federaciji BiH, posebno u Srednjobosanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, hara epidemija bruceloze, nadležni prebacuju odgovornost s jednih na druge. 

U Srednjobosanskom kantonu prijavljeno je više od 150 slučajeva oboljelih, u zeničkom naselju Gradišće obolijevaju i ljudi i životinje, panika i strah uvukli su se među građane, jer je riječ o teškoj i opasnoj bolesti.

Životinje i ljudi

Dok se sve to dešava, nadležni iz Federalnog ministarstva za poljoprivredu, a posebno ministar Šemsudin Dedić (SDA), ostat će upamćen po činjenici da je tokom njegovog mandata bruceloza iz godine u godinu zahvatala sve veći broj životinja i ljudi.

Piše to i u Biltenu Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

- Na prvom mjestu po učestalosti bolesti u ovoj skupini je bruceloza. Tokom 2016. prijavljen je značajno veći broj oboljelih (182 slučaja) u odnosu na prethodnu godinu (101 slučaj) i u odnosu na promatrani petogodišnji period. Najveći morbiditet registriran je u Unsko-sanskom kantonu, Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu - navedeno je u izvještaju za 2016.


Dedić: Navodno je stalno na terenu 


No, iz Ministarstva poljoprivrede nema odgovora, čak ni na činjenicu da najviše oboljelih ima u USK, odakle je i sam ministar Dedić. Do ministra je skoro nemoguće doći, jer je on, prema riječima njegovih saradnika, “stalno na terenu”. Iz Ministarstva su nas uputili na Ured za veterinarstvo BiH, gdje smo dobili informaciju da su već imali upita u vezi s ovim problemom, ali da u Uredu nema niko, jer su i oni na terenu.

Činjenica je, međutim, da u Federalnom ministarstvu poljoprivrede u ovoj godini finansiraju dijagnostička ispitivanja mliječnih goveda na brucelozu, tuberkulozu i enzootsku leukozu. Za te namjene izdvojit će se 2,4 miliona KM.

Ostvarili uvjete

- U Ministarstvu troše novac da bi osigurali uvjete za izvoz mlijeka, jer žive životinje ne izvozimo, a ne znaju da smo uvjete već ostvarili. U programu navode da je svrha utroška 2,4 miliona KM plasman proizvoda za strano tržište, a zemljom haraju dvije bolesti prenosive na ljude. Svrha treba biti zaštita građana, a ne izvoz. Godinama prepisuju program i troše pare. Kome će biti dodijeljene, kojim veterinarskim organizacijama, niko ne zna – kazao je za “Avaz” iskusni stručnjak iz ove oblasti.

I pitali smo kome je dodijeljen novac te smo zatražili informaciju od ministra Dedića ili nekoga od saradnika. Sve što smo dobili je puki pismeni odgovor da, zbog zaštite identiteta onih kojima su dodijeljena sredstva, ne mogu o tome govoriti?!

Porast broja zaraženih ove godine  

U prva četiri mjeseca ove godine od bruceloze je zabilježeno značajno više zaraženih nego u istom periodu prošle godine. Tako je, recimo, u januaru ove godine bilo 12 oboljelih, a prošle 9, a u februaru 19, a prošle 7.

U martu ove godine, u Federaciji BiH zabilježeno je 25 oboljelih od bruceloze, a prošle 10....

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.