BIH

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo posjetila općinu Maglaj

Fena

30.5.2018

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je boravila u radnoj posjeti općini Maglaj, gdje je s načelnikom Mirsadom Mahmutagićem i njegovim saradnicima razgovarala o turističkim i privrednim potencijalima, kulturno-historijskom naslijeđu i prirodnim resursima ove općine. 

Ovom prilikom istaknuti su i pozitivni primjeri u sferi unapređenja zaštite okoliša u općini Maglaj.

Sastanku ministrice Đapo s načelnikom Maglaja prisustvovao je i Muhamed Hrnjić, direktor ''HM Prometa'', jedne od vodećih firmi na teritoriju ove općine. ''HM Promet'' zapošljava oko 450 radnika, a proizvodi ove firme odavno su već dobro poznati i traženi na evropskom tržištu. Povjerenje su im poklonile renomirane svjetske firme poput BMW-a, ''Nissana'', ''Mercedes Smarta'', ''Mitsubishija'' i drugih - saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.


''HM Promet'' je sa Srednjoškolskim centrom u Maglaju postigao dogovor o otvaranju odjeljenja za stručno obrazovanje kadrova potrebnih ovoj firmi, koji u ''HM Prometu'' obavljaju praksu tokom školovanja, a kada završe školu, dobiju i posao u ovoj kompaniji koja svakog mjeseca kupcima u Njemačkoj isporuči više od 40.000 raznih vrsta odjevnih predmeta.

Inače, ''HM Promet'' izvozi 98 posto svoje proizvodnje i višegodišnji unaprijed potpisani ugovori s partnerima nude stabilnost firme i sigurnost njihovog poslovanja.

Ministrica Đapo je naglasila kako su ''HM Promet'' i Muhamed Hrnjić primjer da se veliki san o poslovnoj saradnji sa svjetski renomiranim brandovima može ostvariti i u jednoj maloj općini kao što je Maglaj ako se ima vizija i spremnost da se predano radi.

Prilikom boravka u Maglaju, ministrica Đapo je obišla i Maglajsku tvrđavu, jednu od glavnih tamošnjih turističkih atrakcija i jednu od najjačih utvrda u ovom dijelu Bosne.

- Nastale u 14. stoljeću kao dio tada velike utvrde za odbranu Bosanskog kraljevstva, ove zidine i cijeli krajolik pripovijedaju hiljadugodišnju priču o našem srednjovjekovnom Bosanskom kraljevstvu, čiji duh živi i danas. Gdje god krenemo po našoj prelijepoj zemlji, svuda nas dočekaju slični i jedinstveni spomenici - ostaci Bosanskog kraljevstva i zadužbina naših predaka kao dokaz kontinuiteta bosanske države. Naša je dužnost da ih zaštitimo i očuvamo, kako bismo ih s ponosom mogli pokazati cijelom svijetu i ostaviti u naslijeđe budućim generacijama - poručila je ministrica Đapo prilikom obilaska Maglaja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.