BIH

Kormak s muftijom Salemom ef. Dedovićem razgovarala i o mostarskim lokalnim izborima

Fena

31.5.2018

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Morin Kormak (Maureen Cormack) posjetila je Muftijstvo mostarsko, gdje se susrela s mostarskim muftijom Salemom ef. Dedovićem.

U delegaciji Američke ambasade bili su politički savjetnik za ljudska prava Brajan Vokli (Bryan Wockley) te pomoćnik za pitanja ljudskih prava i vjerskih sloboda u Odjelu za politička pitanja Ante Miliša, a sastanku je prisustvovao i rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva mostarskog Ilham ef. Puce.

Muftija je zahvalio na posjeti i izrazio toplu dobrodošlicu te upoznao ambasadoricu o organizaciji vjerskog života na području Mostarskog muftijstva, koje se prostire na širokom geografskom prostoru Hercegovine i dijelu jugozapadne Bosne.

Između ostalog, razgovarano je i o procesima međureligijske saradnje na području tog muftijstva.

Ambasadorica je istakla važnost kvalitetnog obrazovanja kroz koje se promoviraju vrijednosti ljubavi i vjernosti prostoru na kojem mladi žive, dajući snažnu podršku procesima zbližavanja i povezivanja među mladim ljudima.

Bilo je govora i o političkoj situaciji, s posebnim akcentom na pregovore koji se vode u Mostaru i mogućnosti održavanja lokalnih izbora.

Muftija je istakao kako je u Mostaru na sceni politički vakuum i da je vlast praktično u rukama jednog čovjeka.

Rekao je da je Mostar historijski uvijek bio otvoren i slobodan grad, u kojem su zajedno živjeli Bošnjaci, Srbi i Hrvati i da to tako treba i ostati.

Tom prilikom, izražena je i nada da će doći do političkog dogovora oko budućnosti grada Mostara, saopćeno je iz Muftijstva mostarskog.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.