BIH

Vlasti Turske obavijestile BiH o hapšenju bh. studenta zbog sumnje da je dio FETO-a

M. Aš.

31.5.2018

Iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine rečeno je danas da su turske vlasti obavijestile bh. konzulat u Istanbulu o hapšenju bh. studenta, koji je zbog navodne pripadnosti pokretu Fetulaha Gulena uhapšen u provinciji Usak 22. maja. 

- Uspostavljen je kontakt s porodicom uhapšenog te je 30. maja 2018. godine Konzulat zatražio dozvolu za posjetu u zatvoru. GK Istanbul i Ambasada BiH u Ankari stoje na raspolaganju i pružit će svu moguću potrebnu pomoć bh. državljanu i njegovoj porodici - rečeno je u Uredu za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

Student iz BiH, čiji identitet za sada nije otkriven, uhapšen je zajedno s još jednim studentom iz Kine.

Ove osobe se terete da su povezane s pokretom Gulena, za kojeg vlast u Ankari tvrdi da je organizator državnog udara u Turskoj, koji se desio u julu 2016. godine, piše list „Daily Sabah“

Mediji navode da je pod istragom ukupno 14 studenata koji dolaze iz različitih krajeva svijeta i koji su navodno koristili aplikaciju ByLock, kojom je moguće kodirati međusobnu komunikaciju.

Samo na osnovu korištenja ove aplikacije, u Turskoj su uhapšene desetine hiljada osoba. Među njima su radnici u državnoj službi, policajci, vojni oficiri, biznismeni, pa čak i domaćice.

S obzirom na to da je riječ o državljaninu BiH, naša država ima obavezu tražiti njegovo izručenje.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.