INICIJATIVE

Ademaj: Esencijalna lista je proširena s novih 17 lijekova

Piše: A. NUHANOVIĆ

31.5.2018

Iako je za danas zakazana sjednica Vlade KS, na kojoj se trebala razmatrati esencijalna lista lijekova za pacijente u KS, premijer Adem Zolj (SDA) tu tačku, koju je predložilo Ministarstvo zdravstva, nije uvrstio na dnevni red.

Potvrdila nam je to i ministrica zdravstva Zilha Ademaj, ističući da je željela da se što prije razmotri i usvoji lista, jer je proširena, a kod određenih lijekova na B-listi povećan je i procent finansiranja na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja. Na listi su zastupljeni svi lijekovi utvrđeni federalnom listom i riječ je o najsadržajnijoj i po vrijednosti najvećoj u odnosu na sve kantone u Federaciji.

 Protekao rok

- Budući da je rok za usklađivanje već protekao, listu smo završili i uputili prema Vladi. Nažalost, to nije stavljeno na dnevni red. Želim da što prije nova lista bude usvojena i dostupna, jer građani imaju najveći benefit od ovoga - kazala je Ademaj za “Avaz”. 

Da je Zolj imao volje, uskoro bi na recept bili dostupni dodatni lijekovi za pritisak, masnoću u krvi, epilepsiju, dijabetes, demenciju, Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest... Ministrica je otkrila da je A-lista proširena sa deset lijekova, od kojih je osam potpuno novih lijekova, a dva lijeka su s B-liste uvrštena na A-listu, sa 100-postotnim finansiranjem.

- B-lista je proširena za sedam lijekova, među kojima su i lijekovi za djecu vitamin D3 kapi i antibiotik “ospen” sirup, koji godinama nije bio uvršten na listu, a za jedan lijek protiv masnoće, koji je već postojao, povećan je procent finansiranja na teret osiguranja sa 10 na 40 posto - kazala je Ademaj.

Predložena lista nudi znatno veći izbor kako za ljekare, tako i za pacijenta, jer je proširena određenim lijekovima, a istovremeno su zastupljeni lijekovi svih proizvođača, kako domaćih, tako i stranih.

- Na predloženoj A-listi sadržani su lijekovi u 1.004 oblika, a na B-listi je 181 lijek, s različitim oblikom pakovanja i jačine lijeka - pojasnila je ministrica.

Istaknula je da je lista u potpunosti napravljena u skladu sa postojećim odredbama Zakona o lijekovima.

- Na javni poziv stigle su nam 1.523 aplikacije. Sve one koje su ispunjavale zakonom propisane uvjete su prihvaćene i ti lijekovi su uvršteni na listu. Lista je potpuno otvorena, što znači da su na njoj lijekovi svih proizvođača, domaćih i stranih, kako originalni, tako i strani generički. Otvorenu listu utvrdili su i svi ostali kantoni u Federaciji, a to je bilo opredjeljenje i Ministarstva zdravstva KS - istaknula je Ademaj.

 Protokoli o snabdijevanju

Ona je ukazala i na to da je Kanton Sarajevo ispoštovao kompletan sadržaj federalne liste, za razliku od mnogih drugih kantona, čija je ekonomska moć znatno manja te nisu u mogućnosti u cjelini ispoštovati federalnu listu. Navela je i da će lijekovi za koje je Komisija za lijekove smatrala da su potrebni u terapiji, a koji nisu sadržani na listi, biti finansirani kao programski lijekovi.

- U saradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja, sačinit će se ti programi i potpisati protokoli o snabdijevanju ovim lijekovima - kazala je Ademaj te je dodala da, pored A i B, postoji i nova bolnička lista. Riječ je o lijekovima čiju nabavku vrše bolnice za liječenje ležećih bolesnika.


 Spisak lijekova dodatih na A i B listu

A-listu čine lijekovi koji se 100 posto finansiraju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja:

“Laktuloza” - za čišćenje crijeva

željezo (II) glukonat, mangan - glukonat, bakar - glukonat - nadomjestak željeza - anemija

“perindopil” - za pritisak

“zofenopil” - za pritisak

“pregabalin” - epilepsija

“donepezil” - Alzheimerova bolest

“rosagilin” - Parkinsonova bolest

“memantin” - sa 25 posto na 100 posto - demencija

inzulin - 100 posto - dijabetes

B-lista je fakultativna, u zavisnosti od visine finansijskih sredstava kojima raspolaže Zavod, utvrđuje se procent participacije pacijenata:

holeklciferol vitamin D3 za bebe - nije do sada bio na listi

“apixaban” – moždani udar, zatajenje srca, venska tromboza

“perindopril” - 50 posto - za pritisak

“fenoksimetilpenicilin” – “ospen” antibiotik za djecu - godinama nije bio na listi

“ropinirol” - Parkinsonova

“venlafaksin” - 25 posto - depresija

“atprvastatin” i “rosuvavstatin” - sa 10 posto povećani na 40 posto - za masnoće u krvi

“piracetam” - cirkulacija mozga




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.