AVAZ U POSJETI

Kako ramazanske dane provode osuđenici u KPZ-u Zenica: Iftari i sehuri su bogati, manje je iskušenja

Zatvorska kantina: Svakog dana drugačiji obrok ( D. Pašalić)

Piše: D. PAŠALIĆ

31.5.2018

Nesimović: Obroci su kvalitetni - Avaz
Sefer: Trudim se da sve prebrodim - Avaz
Muftić: Ramazan provodi radno - Avaz
Vrijedna ekipa koja svakodnevno priprema hranu - Avaz
Nakon iftara, zajedno klanjaju akšam-namaz - Avaz
+2


Ramazan donosi mir i blagostanje u domove brojnih vjernika, koji postom nastoje očistiti duše. Posebna atmosfera u mjesecu posta osjeti se i u Kaznenopopravnom zavodu u Zenici. 

Ekipa “Dnevnog avaza” posjetila je zenički KPZ, u kojem trenutno kaznu izdržava skoro 800 osuđenika, od kojih ih osamdesetak posti.

Svjež zrak

Na ulazu u najstariji zatvor u BiH dočekao nas je Elvir Nesimović, kriminolog i osoba zadužena za sigurnost.

- Posti, u prosjeku, 80 osuđenika, ali taj broj varira. Najviše ih posti 27. dana ramazana, a mi se trudimo da im pripremimo kvalitetne obroke za sehur i iftar - govori Nesimović.

Da je uistinu tako, uvjerili smo se obilazeći kuhinju u prediftarsko vrijeme, gdje su se obavljale posljednje pripreme za serviranje svježe hrane. Jelovnik je svakog dana drugačiji. U danu kad smo posjetili KPZ, za sehur su servirani makaroni s faširanim mesom, pavlaka, med i čaj, a na iftarskom meniju bili su grah, salata, puding i hurme.

Kako se bližilo vrijeme iftara, u dvorištu su se počeli okupljati osuđenici, čekajući poziv da uđu u kuhinju i preuzmu obrok.

Ubrzo se začuo ezan za akšam-namaz. Kantina se napunila i svi su u miru iftarili. Nakon jela su izašli na svjež zrak, a čekajući vrijeme za teravih-namaz, neki od njih pristali su na razgovor s nama.

Sarajlija Dino Muftić u zatvoru je 11 godina i nikada do sada nije izostavio post, koji mu, kako kaže, itekako pomaže da se zbliži s Bogom.

- Ramazan provodim, uglavnom, radno. Ponekad je teže postiti ako ima mnogo posla, ali izdrži se. U zatvoru je, ipak, lakše postiti nego vani. Manje je iskušenja, nisi izložen da gledaš i slušaš neke stvari tako da je odmah lakše – iskren je Muftić.

Novi početak

Travničanin Amel Sefer već tri godine izdržava kaznu, a do sada nijedan ramazan nije prošao a da nije postio.

- Postio sam i na slobodi, a nastavio sam i ovdje. Odvojen sam od porodice pa se na ovaj način, uz Božiju pomoć, trudim da sve ovo prebrodim. Hvala nadležnima koji su se pobrinuli da nam osiguraju sve uvjete i kvalitetnu hranu – kaže Sefer.

I ostali osuđenici ne kriju da u postu i vjeri, naročito oni mlađi, pronalaze mir. Upravo im vjera i namaz pomažu da se nose sa životom u zatvoru, ali i da se pripreme za novi početak nakon što izdrže kaznu.

Poklon za Lejletu-l-kadr

Menadžment Kaznenopopravnog zavoda u Zenici zatvorenicima svake godine pripremi prigodne poklone za 27. noć ramazana Lejletu-l-kadr.

- Svim osuđenicima te noći podijelimo ćevape za iftar. Na taj način ih dodatno stimuliramo i motiviramo, pored toga što im omogućimo da imaju sve uvjete za prakticiranje vjere – ističe Nesimović.

Tri mesdžida

U zatvoru postoje tri mesdžida u kojima osuđenici klanjaju. Tokom ramazana, dolazi imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica, koji predvodi teravih-namaz. Tu je i petkom tokom cijele godine i klanja džuma-namaz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.