BIH

Nova mjera Stejt departmenta: Na "crnoj listi" organizacija koja djeluje i u BiH

Pripadnici HTS-a djeluju i u BiH

S. N.

31.5.2018

Sjedinjene Američke Države dodale su na svoju "crnu listu" terorističkih organizacija svijeta i Hajat Tahrir el-Šam (HTS), formaciju koja je produžena ruka El-Nusra Fronta.

Kako je objavio Stejt department, HTS te njoj pridružene formacije, kao i El-Nusra, podružnice su El-Kaide u Siriji.

Navodi se i da je HTS formiran 2017. godine i da se radi o nastojanjima El-Kaide, kao globalne terorističke organizacije, da se "rebrendira".

- SAD neće biti zavarane takvim postupcima. Pod kakvim god da se imenom El-Nusra ponovo pojavi, mi ćemo nastaviti da je suzbijamo i onemogućavamo njene pokušaje da se domogne finansijskih i drugih sredstava za finansiranje svojih operacija - istakao je ambasador Nejtan Sejls (Nathan Sales) u izjavi za medije.

Stejt department je ovom mjerom poslao poruku cijelom svijetu da je HTS drugo ime za El-Nusra Front, istaknuto je u saopćenju.

Zanimljivo je da je u nizu istraživanja navedeno i da ova organizacija te HTS često koristi Bosnu i Hercegovinu u njenim propagandnim uracima.

Osim što se u njenim redovima bori manja grupa ljudi iz naše zemlje, tvrdi se i da su ćelije HTS-a registrirane u BiH, ali da otežano djeluju zbog aktivnosti agencija za provođenje zakona BiH.

El-Nusra Front nastoji održati razgranatu mrežu svojih podružnica širom svijeta i njeno stavljanje na "crnu listu" SAD pomoći će organima za provođenje zakona kako u Americi tako i širom svijeta - stav je Stejt departmenta.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.