SKANDAL

Zbog čega turske vlasti proganjaju bh. državljane: U Turskoj uhapšen student iz BiH Selmir Mašetović

M. AŠČIĆ - S. DEGIRMENDŽIĆ

1.6.2018

U Turskoj je uhapšen bh. student Selmir Mašetović iz Gradačca zbog sumnje da je sljedbenik Fetulaha Gulena (Fetullah), kojeg zvanična Ankara smatra vođom pokreta FETO, koji se u Turskoj karakterizira kao teroristički.

Informaciju o Mašetovićevom hapšenju jučer je za “Avaz” potvrdila Milica Šupić, savjetnica ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka. Šupić je rekla da je Generalni konzulat BiH u Istanbulu dobio informaciju od Tužilaštva Turske da se pred Tužilaštvom vodi postupak protiv ovog bh. državljanina.

Neizvjesna sudbina

Mašetović je, zajedno s još jednim studentom iz Kine, uhapšen 22. maja u turskoj provinciji Ušak, gdje je studirao na tamošnjem Univerzitetu. Terete ih da su povezani s Gulenovim pokretom, koji turske vlasti optužuju za organizaciju državnog udara u Turskoj u julu 2016. godine. Mediji navode da je pod istragom ukupno 14 studenata koji dolaze iz različitih krajeva svijeta i koji su, navodno, koristili aplikaciju ByLock, kojom je moguće kodirati međusobnu komunikaciju.

Turski mediji pišu kako je organizacija FETO dovodila strane studente u Tursku na šest mjeseci, obećavši im učenje jezika, obučavala ih svojim metodama i slala, navodno, natrag u njihove zemlje.

Za sada je sudbina ovog bh. državljanina neizvjesna, a dosadašnja slična iskustva nikako mu ne idu u prilog u pogledu brzog puštanja na slobodu, prije svega zbog neažurnosti bh. institucija da se više angažiraju u ovakvim situacijama. Podsjetimo da je 2016., nakon pokušaja državnog udara u Turskoj, bio uhapšen bh. student Samed Nadarević. On je u pritvoru proveo skoro pet mjeseci i tek se potom vratio u domovinu.

Ovaj slučaj ostao je obavijen velom tajne u našoj zemlji, a bh. javnosti nikad nijedna institucija nije zvanično predočila zašto je on bio uhapšen i toliko zadržan u pritvoru.

Uključen alarm

Hapšenja naših studenata u toj zemlji svakako alarmiraju na reakciju institucija i uspostavljanje mehanizma koji će naše državljane u Turskoj zaštititi od progona ukoliko, primjerice, zbog neznanja i neupućenosti u Turskoj unajme stan od nekoga ko je simpatizer Gulena, a da to i ne znaju. Kao što se nezvanično govorilo da je to bio Nadarevićev “grijeh” i povod za njegovo hapšenje.

No, s obzirom na podanički i vazalski odnos bošnjačkog dijela najviših organa vlasti u BiH prema turskoj zvaničnoj politici i njihovom predsjedniku, teško je za očekivati da će se nešto u tom smislu promijeniti.

Zatražena dozvola za posjetu u zatvoru 

U MVP–u su jučer kazali da je uspostavljen kontakt sa porodicom uhapšenog Mašetovića te da je 30. maja Konzulat u Istanbulu zatražio dozvolu za posjetu Mašetoviću u zatvoru. Iz MVP-a tvrde da će naša diplomatska predstavništva u Ankari i Istanbulu pružiti svu moguću potrebnu pomoć bh. državljaninu i njegovoj porodici.

Informirati javnost  

Institucije BiH morale bi naći način kako upozoriti naše državljane s kakvim se sve opasnostima mogu susresti u Turskoj. Neophodno je jasno se odrediti prema organizaciji FETO, koja se u BiH niti drugim evropskim i svjetskim zemljama ne tretira kao teroristička, dok je općepoznato kakav status taj pokret i njegove pristalice imaju u Turskoj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.