BIH

Svjetski dan okoliša u Bosni i Hercegovini obilježava se nizom aktivnosti, uz temu povezanosti s prirodom

Avaz.ba

31.5.2018

Svake godine 5. juna obilježava se Svjetski dan okoliša, koji je zamišljen kao najveća kampanja za podizanje svijesti o osnovnim okolišnim problemima, počevši od zagađenja mora i globalnog zatopljenja, do održive potrošnje i nelegalne trgovine biljnim i životinjskim svijetom. 

Obilježava se na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Štokholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Otkako je utemeljen, postao je globalna platforma za informiranje javnosti, s učešćem više od 143 zemlje godišnje.



Ovim danom žele se potaknuti ljude da postanu aktivni sudionici održivog i ravnomjernog razvoja te da preuzmu odgovornost za očuvanje planete poimajući da je uloga pojedinca ključna za razumijevanje važnosti pitanja zaštite okoliša i ostvarenja sigurnije i prosperitetnije budućnosti za sve.

Globalni pokrovitelj Svjetskog dana okoliša je Program UN-a za okoliš, a u Bosni i Hercegovini se obilježava nizom aktivnosti, uz temu povezanosti s prirodom.

Između ostalih događaja, njemačka razvojna organizacija GIZ, u saradnji s fondacijom ''Henrich Böll'', svečano će obilježiti 5. juni 2018. Poseban fokus ovogodišnjeg događaja je na temama biodiverziteta, s naglaskom na zaštiti pčela i polinacije i održivoj urbanoj mobilnosti.

Povodom toga, u Sarajevu se organizira Filmska večer namijenjena podizanju javne svijesti o značaju zaštite okoliša. U kinu ''Cinema City'' će biti prikazana dva filma, jedan o temi održive urbane mobilnosti, a drugi o temi pčela i polinacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.