CAZIN

Rifet Hozanović: Pokušaj moje likvidacije politički motiviran

S. DEGIRMENDŽIĆ

1.6.2018

Rifet Hozanović (A-sda), predsjedavajući Gradskog vijeća Cazin, ostao je pukom srećom živ nakon što je u noći sa srijede na četvrtak eksplodirala naprava postavljena u njegov automobil, u kojem se Hozanović nalazio u trenutku eksplozije. Nepoznata naprava aktivirana je u srijedu u 2.38 sati, u trenutku kad je Hozanović iz ulice Generala Izeta Nanića automobilom krenuo u džamiju na sabah-namaz.

Udar na sigurnost

Kako je saopćila Snežana Galić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, uviđaj na mjestu eksplozije obavili su pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a USK i postupajući tužilac Tužilaštva USK. Ovo djelo okvalificirano je kao ubistvo u pokušaju, a u toku je istraga.

- Ispred zgrade u kojoj on živi, odnosno ispod vozila Škoda Octavia, postavljena je eksplozivna naprava. Za sada nije poznato o kojoj se vrsti eksplozivne naprave radi. Oštećeno je vozilo, kao i nekoliko vozila koja su se nalazila u blizini – rekla je Galić.

Eksplozija je, inače, uznemirila i uplašila kako stanare u ulici gdje se desio ovaj nemio događaj, tako i čitav Cazin. Hozanović je jučer za “Avaz” kazao da je, prije svega, zahvalan što niko nije stradao u napadu čija je on meta bio.

- Drago mi je i zahvalan sam Uzvišenom što niko nije stradao. Ovo je bio surov pokušaj zastrašivanja, koji mene nije uplašio i njegovi naručioci i izvršioci taj svoj cilj nisu ostvarili. Ono što su postigli jeste udar na sigurnost moje porodice, mojih komšija i mojih sugrađana, a na to nema niko pravo i nema tih ciljeva koji u slobodnoj i demokratskoj državi mogu opravdati ovakav čin - kazao je Hozanović.

Gube tlo pod nogama

On nije htio otkriti konkretna imena onih na koje sumnja da stoje iza pokušaja njegovog ubistva, ali je otkrio da ovo nije prvi put da mu je život ugrožen te da iza tih napada stoje određene politike.

- Iskreno se nadam i istrajat ću na tome da se počinioci ovog puta pronađu i adekvatno sankcioniraju, jer ovo nije prvi udar na moj život i moju sigurnost, ali je svaki raniji zataškan i nije istražen do kraja od nadležnih organa. Pokušaj moje likvidacije može biti samo i isključivo politički motiviran, a vrlo je jasno i javnosti poznato ko gubi tlo pod nogama i političku podršku u Unsko-sanskom kantonu, ali i u drugim dijelovima BiH - zaključio je Hozanović.

Zaoštreni odnosi  

Za sada nema naznaka stoji li ispod podmetanja ubitačne naprave pod Hozanovićev automobil jedan ili više počinilaca. Još nema potvrde ni je li pokušaj atentata politički motiviran. No, činjenica je da su odnosi između zvaničnika A-sda i SDA u Krajini na verbalnom nivou odavno kulminirali. Hozanović je, inače, jedan od osnivača A-sda, nastale 2008. godine otcjepljenjem dijela članstva iz SDA.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.