SPREMA SE OLUJA

Poznati novinar Avdo Avdić / Crveno-crna koalicija: Šta se desi kada Valter sretne imama Homeinija?

Žurnalinfo

1.6.2018

Ima tome sigurno desetak godina, kada su po međunarodnoj TV razmjeni stigli snimci iz Irana. Mahmud Ahmedinejad je govorio, Ajatolah Hamnei produhovljavao, a negdje iz trećeg reda sve je pomno, sa oduševljenjem, pratila delegacija iz Cazina. Rifat Hozanović i Nermin Ogrešević bili su specijalni gosti na obilježavanju godišnjice islamske revolucije, piše Žurnalinfo.

Koji mjesec kasnije, još pod iranskim utiscima, Hozanović i Ogrešević krenuli su u osnivanje stranke A-SDA. U prvom redu, na osnivačkoj skupštini, sjedio je Hasan Čengić, čovjek sa crne liste SAD-a. On je bio duhovni vođa prve bošnjačke radikalne stranke, čiji su se članovi odvojili od matične SDA, jer nisu željeli koalirati sa „komunjarama“.

„Nikad nećemo koalirati sa SDP-om, sa bivšim komunjarama“, zagrmio je sa govornice Rifat Hozanović uz glasan amin Hasana Čengića i oduševljenje Nermina Ogreševića.

Desetak godina kasnije, jedan drugi Nermin, onaj sa prezimenom Nikšić, u svojstvu predsjednika SDP-a na stranačkoj Konvenciji nazvao je sebe „pravim Valterom“. Ili, što bi Rifat Hozanović rekao, „bivšim komunjarom“.

„Stop nacionalistima“, reći će Nikšić prije nego će „čvrsto stisnuti pest“, nakon čega će mladi ljevičari prisutni na Konvenciji pasti u trans.

Pet dana kasnije, srela su se dva Nermina. Onaj sljedbenik islamske revolucije i onaj što sebe nazva Valterom. Ili iz druge perspektive – Nermin nacionalista i Nermin „bivši komunjara“. Zagrljaj pred kamerama označio je novu koaliciju. Crveno-crnu. SDP i A-SDA od sada su partneri. Za Nikšića, valjda, Stranka koju je osmislio i u djelo proveo Hasan Čengić, čovjek sa crne liste SAD-a, nije „nacionalistička“. Naprotiv.

A-SDA i SDP dijele iste vrijednosti. Potpredsjednik SDP-a Zukan Helez je osuđen za nasilničko ponašanje, baš kao i neformalni predsjednik A-SDA Rifat Hozanović.

Nikšićeva lijeva ruka Enver Bijedić je prijavljivan zbog uzimanja mita, što bi moglo biti u rangu presude kojom je Rifat Hozanović osuđen za „krađu para iz Merhameta“.

Tu je još i Elvedin Grabovica, Nikšićev materijalni vođa, što bi bilo jednako Hasanu Čengiću – duhovnom vođi A-SDA.

Da je ljevica Nermina Nikšića sklona saradnji sa osobama sa crne liste SAD-a, pokazalo se i u „mandatu blagostanja“, koji je SDP-u odnio 200 hiljada glasova. Tadašnji i današnji Nikšićev partner, inače optuženik za pranje novca Ensad Karić u svojstvu direktora Autocesta FBiH dodijelio je najmanje tri ugovora firmi čiji je vlasnik Bakir Alispahić, još jedan čovjek sa crne liste SAD-a. Tokom premijerskog mandata Nermina Nikšića, svi Alispahićevi ljudi, počevši od Envera Mujezinovića, pa do Hajdrudina Peze strateški su bili raspoređeni u namjenskoj industriji. To partnerstvo Nikšić-Alispahić traje i danas, dok predsjednik SDP-a obećava „okretanje ka Zapadu“.

Dok je cijeli svijet osuđivao postupke Milorada Dodika, dok su ga u širokom luku zaobilazili svi ambasadori osim onog ruskog, Nermin Nikšić je otišao u Banja Luku da se sretne sa predsjednikom „sestrinske stranke“ SNSD. Dodikovo ime na crnoj listi SAD-a nije spriječilo Nikšića da predsjednika Republike Srpske nazove „opozicionarom“, te da kaže kako je „Milorad čovjek od riječi“, zaključuje se u tekstu Avde Avdića na portalu Zurnalinfo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.