BIH

U Mostaru se gaji tradicija pripreme slasnih peciva tokom ramazana: Bez mirisnih lepina iftar je nezamisliv

Nazifa, Majda i Sema: Već od pet popodne počinju sa pravljenjem lepina

M. H.

1.6.2018

Iftari su i u Mostaru nezamislivi bez mirisnih ramazanskih somuna, odnosno lepina. Sokacima u mostarskom naselju Vrapčići tokom mubarek-mjeseca širi se neodoljivi miris lepina iz lokalne pekare pored magistrale, u vlasništvu bračnog para Adele i Elvedina Sinanovića, koji ovo karakteristično ramazansko pecivo, posuto mirisnim ćurekotom, spravljaju po tradicionalnom receptu.  

U pekari su tri pekarke Nazifa, Sema i Majda, koje već od pet popodne započinju dvosatni proces pravljenja i miješanja lepina, u koje ne stavljaju nikakve aditive i hemikalije.


- Neko stavlja aditive, a mi nismo nikada, radimo po tradicionalnom standardnom receptu, a u brašno idu samo šećer, so i germa. Sve zavisi od toga koliko se miješa, koliko stoji zamiješeno. Prebaci se više puta, stavi i na aparat da kvasa, a onda ide u peć na visoku temperaturu, do 300 stepeni. Pečenje traje deset minuta – pojašnjava iskusna pekarka Nazifa.

Mještani Vrapčića i svi oni koji svraćaju po lepine, dodaje Nazifa, oduševljeni su njima, jer su vrhunskog okusa, pogotovo dok su još tople.

- Iftar je nezamisliv bez lepina. Nerijetko se ovdje redovi uhvate, ljudi maksuz dolaze, onaj traži pet, onaj deset lepina. Da nisu dobre, ne bi ni potražnja bila velika - govori Nazifa dok s osmijehom uslužuje kupce, koji uglas hvale njihove iftarske lepine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.