PRAVOSUĐE

Problem smještaja sarajevskog suda neće riješiti ni preseljenje zatvora, moguća gradnja nove zgrade

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu tek se rade predmeti iz 2014. godine: Zaostatak od 22.000 neriješenih predmeta

E. HALIMIĆ

3.6.2018

Sve više građana podnosi apelacije Ustavnom sudu BiH i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog kršenja prava na razumno trajanje sudskog procesa, potvrdio je za „Dnevni avaz“ ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić. 

Kako ističe, ovaj problem najizraženiji je na Kantonalnom sudu u Sarajevu, gdje se trenutno vode procesi koji datiraju još iz 2014. godine, a ima neriješenih predmeta i iz 2013.

Država i reforme

- Na inicijativu Ministarstva, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) odobrilo je proširenje sistematizacije Kantonalnog suda u Sarajevu sa 40 na 55 sudija i već su odobrena sredstva za upošljavanje pet novih sudija. Tako će se problem ublažiti, ali i menadžment Suda mora provesti određene reforme kako bi poboljšao efikasnost - smatra Nenadić.

Naravno, kako kaže, pet novih sudija neće biti dovoljno da se riješe veliki zaostaci od blizu 22.000 neriješenih predmeta na Građanskom odjeljenju Kantonalnog suda.


Centralni zatvor u Sarajevu dobit će novu lokaciju u Hadžićima

- Tu je potrebno ići u nekoliko pravaca. Prvenstveno u pravcu reorganizacije rada u Sudu, a potom i stvaranja uvjeta za proširenje kapaciteta u Građanskom i Krivičnom odjeljenju. Očekivane reforme moraju snažnije krenuti s vrha države, od nadležnih institucija, a očigledno su do sada bile vrlo ograničene i neefikasne. Razumna dužina trajanja postupka prema evropskoj praksi je maksimalno do tri godine, dok kod nas ti procesi znaju trajati i duže od pet godina. To su velike štete za budžet KS, ali i za međunarodnopravni ugled naše države u svijetu. Bolje je sredstva uložiti u razvoj pravosuđa, a ne plaćati odštete. To se mora zaustaviti - naglašava Nenadić.

Bez rezultata

Dodaje da trenutno budžet KS ne može podnijeti prijem novih 15 sudija.

- Za upošljavanje njih 15 treba osigurati i prostore za njihov rad, opremu, ali i upošljavanje novih stručnih saradnika, državnih službenika, daktilografa te odobravanje drugih kapaciteta. To je veoma skupo - naglašava ministar.

Naglašava da je u pravosuđu Kantona Sarajevo zaposleno blizu 800 osoba, za što se iz budžeta izdvaja više od 35 miliona KM.  

Nenadić: Potrebna je reorganizacija rada u Sudu

- Reforme pravosuđa koje su vođene proteklih godina u BiH nisu dale očekivane rezultate i sličan problem kao u Sarajevu postoji širom države. Čak i da postoje sredstva da se uposli novih 15 sudija, problem je njihov smještaj u zgradi Kantonalnog suda u Sarajevu. Radi se na projektu izmještanja KPZ „Miljacka“ i očekujemo da će taj proces početi do kraja ove godine, čime bismo dobili određene prostore - ističe Nenadić.

Kao što smo već pisali, Centralni zatvor u Sarajevu, koji se nalazi u istoj zgradi gdje i Kantonalni i Općinsku sud, trebao bi biti preseljen na novu lokaciju u Hadžiće.

- Međutim, i to nije dugoročno rješenje, pa se razmišlja o mogućoj izgradnji nove zgrade Kantonalnog suda u Sarajevu - dodaje Nenadić.

Trpimo veliku štetu

 - Trpimo veliku štetu zbog odluka suda u Strazburu i odluka Ustavnog suda FBiH. Ne isplati nam se da plaćamo ogromne odštete građanima kojima je prekršeno pravo na suđenje u razumnom roku. Ono što sigurno znamo jeste da je sa računa Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo, zbog neefikasnosti pravosuđa u KS, samo od početka ove godine, na ime 61 odluke, a po apelacijama oko 200 aplikanata, isplaćeno oko 200.000 KM, a ukupne presude samo za period od 1. januara ove godine do danas iznose 377.238 KM – pojašnjava ministar Nenadić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.